CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluční obrat ve zpětné kompatibilitě: PS4 dostane podporu PS1/PS2 her v 1080p

nepřehlédněte
Sony Playstation 4 konzole
Člověk míní, lidé mění. Nebo je to snad naopak? Co byste řekli tomu, že si s největší pravděpodobností budeme moci zahrát svého oblíbeného Tekkena (a mnohé další) na next-gen konzoli PS4? A to navíc nativně ve FullHD.

Zpětná kompatibilita her u konzolí obecně je s uvedením vždy další novější generace hojně diskutované téma, i když všichni předem dost často dobře víme, jak to ve výsledku dopadne. O to víc rozbouří vlny nadšení informace, kterou nás dle herního insidera Ashana Rasheeda poctí Sony na letošní červnové E3. Ano, je tomu prý skutečně tak, Sony chystá potvrdit možnost hraní PS1/PS2 her na své nejnovější PS4 a u vybraných titulů dokonce s podporou až 1080p.

Be excited: 
1. Local PS2 / PS1 support on PS4 w/ native 1080p rendering for select titles.
2. Bluray+Media Player updates
— Ahsan Rasheed (@thuway) March 25, 2014

Z Twitteru Ashana Rasheeda

Možná si nyní říkáte, že to zas takové překvapení není. Přeci od letošního ledna se v ohledu za zpětnou kompatibilitou hovoří o službě PlayStation Now, která má přinést pomocí online streamingu PS3 hry právě (nejen) do prostředí konzole PS4. Mimochodem její oficiální spuštění je naplánováno od 1. listopadu. Logicky se dá tedy předpokládat, že i u starších konzolí (respektive jejich her) tomu jinak nebude.

Jak se však zdá, opak je pravdou. V souvislosti s PS1/PS2 hrami se totiž hovoří o softwarové emulaci. Tedy hraní těchto starších titulů rovnou na hardwaru PS4, žádné použití cloudové služby. A jako bonbónek navrch je tu ona podpora 1080p u vybraných titulů, což se z technického hlediska nejeví vůbec jako nemožné. Řada dnešních PC emulátorů pro PS1/PS2 tituly zvládá upscaling na FullHD celkem bezproblémově, není tedy důvod se domnívat, že se správným softwarem by to nesvedla i PS4.

Tekken 3 (FullHD)

Nelze samozřejmě očekávat, že výsledek emulace bude stejně efektní, jako portování staršího titulu na next-gen. Emulováním s případným upscalingem se rozhodně nezlepší grafické zpracování hry, HD remake je zkrátka HD remake. Je nutné si však uvědomit, že portování starších titulů stojí další peníze, což například u her určených pro PS1 se nejeví jako ta správná cesta pro jejich potenciální reinkarnaci. Emulace je tak jednoznačně nejen finančně úspornější, ale i jednodušší. A navíc je to skvělá příležitost pro možné již dnes zapomenuté tituly se znovu blýsknout na výsluní s pěkně vyšším nativním rozlišením. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluční obrat ve zpětné kompatibilitě: PS4 dostane podporu PS1/PS2 her v 1080p

Úterý, 1 Duben 2014 - 06:39 | Xspy | Za PS2 bych i dnes kvitoval ; na PS1 stačí PC a...

Zobrazit diskusi