CDR.cz - Vybráno z IT

Hra z perspektivy slepé ženy? Tvůrci Bioshocku přicházejí s hororem Perception

Perception Screenshot 01
Nová hra od Kena Levina se nachází v nedohlednu, avšak jeho bývalé ovečky si razí svou vlastní cestu a snaží se najít místo na trhu pomocí svých crowdfoundingově realizovaných projektů. Jedním z nich je i Perception od studia The Deep End Games.

Na Kickstarter přiletěl další ambiciózní projekt od dalších vývojářů, kteří se v minulosti podíleli na velkolepém Bioshocku. Projekt se jmenuje Perception a jde o hororový titul, ve kterém se hráč chopí slepé Cassei. Myslíte si, že slepota a videohry nejdou moc dobře dohromady? Tvůrci přichází s chytrou mechanikou, která zobrazí části prostředí na základě odrazu zvukových vln. Podobný princip jsme mohli vidět například v nevalně proslulém snímku Daredevil nebo již daleko lépe hodnoceném Temném rytíři od Christophera Nolana.

Tato mechanika přispívá nejenom hutné atmosféře, při níž člověk netuší, co se může skrývat půl metru před ním, ale také monolitickému čistému vizuálu, na který se velmi dobře dívá. Čtenář si jistě pomyslí, že zvuk bude hrát vysokou roli v rámci hratelnosti a nemýlil by se. Hráč se zde musi spoléhat i na svůj sluch a díky faktu, že toho na obrazovce moc nevidí, bude trnout hrůzou i po spadnutí špendlíku na koberec. S kvalitními sluchátky člověk jistě zažije specifický zážitek.

Perception Screenshot

Perception se také zaměří na precizní vyprávění příběhu. Nejenom, že je hlavní postava plně nadabována a reaguje svými prupovídkami na dění ve hře, ale zároveň se i tak uklidňuje (jako když jdete po nějakém hororu o půlnoci do sklepa pro mléko a zpíváte si nahlas).

Musíme zklamat čtenáře, kteří si doposud mysleli, že jde o hru od Kena Levina. Bohužel ne, ten si kutí s pár vyvolenými dílo jiné. Nicméně ani toto nevypadá vůbec špatně a vývojáři, co za Perception stojí, mají taktéž velké zkušenosti. Aby mohlo dílo vyjít, požadují relativně rozumných 150 000 dolarů. Jak se vám nápaditý titul líbí? Podpoříte jej?

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hra z perspektivy slepé ženy? Tvůrci Bioshocku přicházejí s hororem Perception

Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 09:34 | Michal Klacik | Dobrý den, jakmile tvůrci dosáhnou hranice $350...
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 09:18 | kypec | A ešte by mohla natívne podporovať Oculus Rift a...
Středa, 27 Květen 2015 - 17:38 | HKMaly | Tak priznejme si, ze realisticky slepa hra by...
Středa, 27 Květen 2015 - 15:09 | DRK | Tak tohle mít slepí lidé tak se štěstím zblázní....

Zobrazit diskusi