CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k XCOM 2 ohlášen! Tentokrát žádné konzole, ale exkluzivně pro PC, Mac a Linux

Můžeme prosím nezačínat s tím amerikanismem, že PC = Windows? Je tak těžké napsat "pro Windows, Mac a Linux"? (či "Mac OS", pokud nechcete zjednodušovat vůbec)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jejich počítače se Vám zamlouvají, ale jejich historické konvence už ne? Nezapomeňte si také postěžovat, že elektrický proud v nich teče podle konvence opačně než intuitivně podle fyzikální skutečnosti. ;)
Jedná se o platformy, ne OS. Asi správně by bylo tedy nahradit "Linux" termínem "Lintel" nebo méně hovorově "x86 s Linuxem", když už tedy jsme hnidopichové.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hnidopichové právě nejsme. Ale ještě jsme u nás neklesli tak hluboko, abychom jsme měli zažité, že PC = Windows, jak to používají v USA. A když už píšeme českou zprávičku, tak by se mohla řídit podle naší zvyklosti, která je mnohem inteligentnější než ta americká.

Aktuální svět je takový, že jediná architektura, kde se běžně vyskytují různé OS a přitom se na ní dají hrát běžné komerční hry, je x86. Takže je docela zbytečné to uvádět, Windows/Mac OS/Linux to docela dobře identifikuje. Pak tu máme uzavřené ekosystémy konzolí PlayStation/Xbox, a povětšinou uzavřené ekosystémy mobilních operačních systémů (Android, iOS). Já myslím, že žádné zmatení nenastává a poměrně jednoduše se dá cokoliv z toho do titulku článku napsat. Jediné, co může člověka zmást, je amerikanismus "PC", zvlášť pokud je použit osamoceně bez přilepeného "/Mac/Linux".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Očividně "klesli", jinak bychom se tu o tom nebavili. V mé kolekci her je to natištěné téměř na všech včetně těch s českým obalem. Časem se to pravděpodobně změní, ale do té doby nekopejte do autora, který používá standardní(byť vyčpělou) terminologii. Krom toho znovu: ty počítače jsou od počátku americké(Intel, AMD, IBM, Microsoft atd. atd.), ale jejich terminologie Vám smrdí. To se nám to kritizuje, když máme prakticky nulovou historii v oblasti počítačů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jeden o koze, druhý o voze. Ano, na krabičkách her to je (však jsou taky ve většině případů brány podle americké grafické předlohy, jenom přeložený text). Ale koukněte se na *české* herní weby, jak často používají "PC" ve smyslu "Windows", a jak často používají Windows. Vůbec není pravda, že je to běžné. Právě že se to začíná objevovat až v poslední době. Předpokládám, že je to způsobené bezmyšlenkovitým překládáním zpráviček z amerických webů, doba se zrychluje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A teď čím se řídit? Skutečným vyvinutým průmyslem, který za tím vším stojí, nebo bezvýznamnými českými weby? Taky bychom měli zrušit ten "frankismus" metr a znovuzavést loket.
Jako přebírání zpráv to je no, jak někdo už říkal překlad "zachránit den"(kdo by ale chtěl víc zdarma), ale to co poukazujete zrovna nějak závadné není. Když to používá sám výrobce a distributor a celej průmysl, tak autor článku ani Vy asi nemáte moc právo na tom něco měnit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano copak iMac neni PC? A kdyz na "PC" nainstaluji Linux tak prestava byt PC?

Napsat Windows, Linux a OS X je o tolik delsi? ja chapu ze hrac nemusi "rozumet" pocitacum, ale nejake zaklady by znat mel

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

iMac s OS X je Macintosh, ne PC.
Ano, když na PC=Wintel nainstalujete Linux, přestává být PC.

Samozřejmě PC je možno chápat obecně jako "osobní počítač", s malým O a P, a ne dle historické konvence "IBM PC compatible". Samozřejmě Mac (dnes na x86) a i linux by se i tak dal považovat za PC, ale zase znovu historická konvence, kvůli dlouhé dominanci DOS/Windows + Intel x86. Inu neohánějte se počítačovými základy předčasně a neočekávejte změnu zavedené konvence ze dne na den (, byť se dá připustit, že je hloupá, a pro běžného uživatele matoucí).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

PC je proste osobni pocitac, takhle to bylo vzdycky a je to zavedena terminologie - dokonce i v Chipu ji vzdy dodrzovali. Mac = PC, Amiga = PC, ZX Spectrum = PC, IBM x86 = PC.

PC, Mac a Linux je matouci samo o sobe - PC je osobni pocitac, Mac je pocitac od Apple a Linux je operacni system, pricemz je naprosto jasne ze na jinem nez x86 Linuxu ta hra fungovat nebude.

Kdybych to psal jako to vzdycky pisu, tak reknu ze ta hra vyjde pro Windows, OS X a Linux pro osobni pocitace Intel x86 kompatibilni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky ne, prý od roku 1977. Chip neni žádná autorita. Dlouho to je/bylo tak jak Vám řikám, tak nekopejte do autora, Dizzy. Je to tak prakticky na všem softwaru v krabicích(PC DVD-ROM případně PC/MAC DVD-ROM). Internetové distribuce to pochopitelně spíš už nepoužívají(Steam, GOG), a místo toho používají ikonky OS (no nevím jestli je to zlepšení v době, kdy potřebujete vědět jestli je to pro desktop nebo tablet/mobil případně ARM nebo x86)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ne hloupost zjednodusovat IBM PC na PC ...
To ze se Apple snazi vytvroit dojem z Mac je neco jineho nez PC a proto je ospravedlnitelna vysi cena, omezeni rozsiritelnosti atd. to chapu, protoze to podporuje jejich bussines, ale proc se toho dopousti nezainteresovani lide nerozumim -> asi maji problem priznat ze podlehaji marketingu vice nez si mysli.

A pak se do toho prida polehounce rostouci Linux a tihle lidi co si zvykly na zjedosusovani marketingu jsou v koncich a pisi blbosti.

Jem zvedav co tihle pisalkove budou delat pokud se treba rozsiri ARM/Linux a zacnou pro nej vznikat komercni programy o kterych budou chtit/muset psat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"PC" není a nikdy nebyl Wintel, leda tak v americkém žurnalismu. Většinou to indikuje hardware, nikoliv software. Nevidím důvod, proč hlouposti přebírat. Zvlášť teď, kdy se éra Microsoftu rozpadá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych měl konečně dohrát jedničku, tedy až se prokoušu přes Wasteland 2. Někdy si říkám, že ta hromada her dostupných pro Linux je spíš na škodu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se tak rozhlizim po nasi politicke scene, tak bych si na kladase tipnul spis ty emzaky ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se tak rozhlizim po nasi politicke scene, nevidim nikoho, kdo by nebyl zvolen v demokratickych volbach. A za to co nasi volici (tzn my) zvolili zadni ufoni nemuzou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"abychom zrádné ufony svrhli a zachránili den" Sic!
Takze noc se zachranovat nebude, nebo se jen autor snazi predvest, jak vali anglicky a pritom vypada jako nedouk, ktery neumi ani cesky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám k tomu X-COMu od Firaxis hrozně rozdovojený vztah. Na jednu stranu jsem jej dohrál (jako jednu z mála her) dvakrát, ale na stranu druhou je to podle mého proti možnostem původního DOSového UFA úplně zoufalé. Jeden granát na vojáka na celou misi (po asi pátém povýšení na generálmajora celé dva!), nemožnost nasolit to volně do zdi z rotačního kulometu a udělat si průchod, nekonečné zásobníky střeliva, to debilní chození jenom na dvakrát... Prostě jsem u toho umíral, jak je to sice docela dobré, ale o kolik to mohlo být ještě lepší, kdyby jenom sprostě zkopírovali ty dvacet let staré mechanismy z jedničky! Vydání mimo konzole je pro mě velkým příslibem, že by toto UFO mohlo být ještě o fous lepší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych nedoufal, oni to proste chteli udelat jednoduche, aby to mohl hrat kazdy. Pochopit slozitost puvodniho UFA nebylo jen tak - i ja ze zacatku "branil" zakladny, kde uz sice byli vojaci, ovsem zbrane se teprve vyrabely/kupovaly.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No u starýho XCOM byly pěkné větší mapy a větší počet vojáků poslaných na jatka :) Zase docela otrava pořád dokola ty samé dlouhé pozemní souboje o nic - holt to byla hra na delší dobu. Taky rozpixelovaní ufoni byli nějak strašidelnější než dnešní komiksové postavičky. Vtipné je, že zkopírovali ty vzdušné souboje. Tam by byl prostor pro nějaké zlepšení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak původní UFO možná spolko víc hodin, než bylo zdrávo (to "uslyšení" ufouna v novém považuju za jedno z mála vylepšní), ale on je to jeden z faktorů, kvůli kterému se z toho stala kultovní záležitost.

Možná už je dnes nová doba a už by to neprošlo, na druhou stranu zkrácení na soudobých "uni" 20 hodin je podle mého jeden z nějvětších prohřešků. Nemuselo by to být 200 hodin, ale takových co já vím, 50 nebo 75, přece jenom je to tahová strategie...

No co, jestli to bude stejné, tak dopadnou hoši jako u nové Civilizace - prostě jim to během "free weekendu" otočím a budou mít po srandě. Podle mého by prostě nemuseli připosraně stát u zdi a neměli by se bát přivést na svět novou legendu, resp. plnohodnotné pokračování jedné staré...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase si ty vyzkumy a zajatce clovek fakt oddrel. Moderni UFO bylo spise jako nenarocna webova hricka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.