CDR.cz - Vybráno z IT

Zalévání kytek pomocí smartphonu? Planty se o vaši zeleň postará i na dovolené

Planty 1
Nedávno úspěšně dokončená kampaň na Kickstarteru vybrala požadované množství peněz k realizaci projektu Planty. Jedná se o šikovnou pomůcku pro všechny, kteří mají ve svých domovech nějakou tu zelenou okrasu.

Planty přišlo před nedávnem na Kickstarter a ve své crowdfundingové kampani požadovalo 100 000 dolarů. Ačkoliv byly poslední dny velmi těsné, nakonec se projektu zadařilo – konečná výše vybrané částky dosáhla 103 127 dolarů.

Pokud vám něco říká název Tamagotchi, můžete si přibližně představit, v čem spočívá princip opatrování vašich domácích zelenáčů skrze Planty. Jedná se o propojení mobilní aplikace s chytrým květináčem, který měří teplotu, světlo, vlhkost půdy, a data posílá přímo do vaší aplikace. Květináč „smart pot“ stačí pouze připojit do Wi-Fi a zapojit do napájení skrze USB kabel.

Zalévání kytek je poté jen záležitost jednoho kliknutí v mobilu, po jehož aktivaci se začne kytka zavlažovat ze zásob květináče. Současný model má (zatím?) nádrž o velikosti půl litru vody. O své kytky se tak můžete starat i na dálku, aniž byste se museli strachovat, zda se po vaší nepřítomnosti nevrátíte do shnilého prostředí.

Planty je také šikovný nástroj pro všechny, kteří si opatrování kytek nestíhají hlídat, zapomínají je zalévat či se o ně jakkoliv starat. Mobilní aplikace vás totiž upozorní na všechny nesrovnalosti, a pokud náhodou zapomenete, ráda se vám připomene notifikací. 

Planty 2Planty 3

Pokud máte v domácnosti zavedený Nest Learning Thermostat a chytré žárovky Philips, můžete je zapojit do správy aplikace a obojí nastavovat podle potřeb květiny. Aplikace má být dostupná pro iOS a Android, wokna mají bohužel smůlu. 

Planty by mělo být dostupné na podzim, na stránkách kampaně slibují autoři rozesílání první várky v říjnu a listopadu. Přispěvatelé projektu získají zdarma jeden produkt (za přispění minimální částkou 79 dolarů), pro veřejnost je však cena stanovena na 149 dolarů (= 3750 Kč).

Největším konkurentem Planty budou samozavlažovací květináče, které jsou mnohdy cenově dostupnější, a květináč Parrot Pot (odhalený na CES 2015), který má být založen na podobném principu jako Planty, ale jehož cena ani dostupnost ještě nebyla oznámena. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Zalévání kytek pomocí smartphonu? Planty se o vaši zeleň postará i na dovolené

Čtvrtek, 4 Červen 2015 - 13:04 | pg | Nějak mi to propojení se smartphonem nedává smysl...
Středa, 3 Červen 2015 - 10:00 | John Douberro | no ten rozvod vody po byte mi taky prijde...
Středa, 3 Červen 2015 - 05:55 | Misko Uško | ja podobnu vec robim s rybickami...mesiace...
Úterý, 2 Červen 2015 - 18:58 | HKMaly | Me teda ta predstava, ze mam po byte rozvedeny ke...
Úterý, 2 Červen 2015 - 16:30 | John Douberro | ptakovina. 60% pokojovych kytek staci...

Zobrazit diskusi