Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

1000letá DVD+R v prodeji, první výsledky revolučních DVD již nyní u nás

Data Tresor Disc
V červenci 2009 jsme vás informovali o počinu firmy Millenniata, která chtěla na trh uvést zapisovatelný DVD s trvanlivostí tisíc let. Nyní tato firma konečně disky uvedla na trh a my vám k nim můžeme říci něco, co se asi jinde nedočtete…

Kapitoly článků

1.  Co mají společného M-Disc od Millenniata a český Data Tresor Disc od Northern Star?

V produktu označeném jako M-Disc má totiž prsty jedna česká firma, která vyvinula zařízení určené pro jejich výrobu. Tedy přesněji řečeno určené pro jejich efektivní výrobu. Na světě existují přesně dvě mašiny, které takovéto disky dokážou vyrobit. Jednu mají Millenniata a druhá je v Praze v Holešovicích. Přitom první mašina, která tyto disky začala dodávat na trh, byla právě ta holešovická. Tyto disky můžete již nějaký čas koupit (zatím pouze u nás) pod označením Data Tresor Disc a vyrábí je firma Northern Star, která je pokrevní sestrou firmy Eximpo. Stejná adresa, (téměř) stejní lidé, jen tým, který se zabývá výrobou jednotlivých typů disků, se liší. Mimochodem jedny z prvních M-Disků se taktéž vyráběly v Praze. My jsme si je vyfotili.

Millenniata / M-Disc
Millenniata M-Disc vyrobený a vyfocený v Praze Holešovicích

Realita je taková, že firma Millenniata byla první, kdo takový disk vyrobil. Jenže to šlo velmi pomalu, výroba byla neefektivní a nepoužitelná pro masové nasazení. Tu přišly šikovné české ručičky, přiložily ruku k dílu a navrhly stroj, který dokáže chrlit takovéto disky dostatečně rychle na to, aby mohla být výroba provozována ve velkém. Disky mají totiž zcela odlišnou záznamovou vrstvu a – pozor – nemají odrazovou vrstvu, je skrze ně poměrně dobře vidět (ne úplně, ale je). Nová záznamová vrstva tak vyřešila dva problémy jednou ranou: nahradila nestabilní organické barvivo i korodující odrazovou vrstvu.

M-ARC Disc
Takto prezentovala Millenniata před lety své disky ještě jako M-Arc (nyní M-Disc)

Asi největší šok přišel, když jsme se dozvěděli jednu pikantní věc: disk podobných vlastností byl před několika desítkami let patentován kdesi v jedné asijské zemi. Patent držel nějaký univerzitní profesor a asi čekal, že mu za něj někdo dobře zaplatí, sám však nebyl schopen disky vyrábět. Až teprve poté, co patent vypršel, se do výroby pustili ti, co toho byli schopní, nejprve Millenniata (neefektivně), poté Northern Star (efektivně). Kdyby tento patent neexistoval, nebo na něm nebylo tak lpěno, mohli jsme tu mít podobně trvanlivé disky už jako CD-R a nemuseli už více než dvě desítky let prožívat deprese nad korodujícími odrazovými vrstvami. Patent však tuto technologii prakticky zabil, výrobky se objevují až nyní, kdy zájem o optický záznam výrazně opadl.

Data Tresor Disc ve výrobně Northern Star (výrobní linka)
Výrobní linka na Data Tresor Disc v Praze Holešovicích (Northern Star)

Pouze dvě firmy na světě jsou momentálně schopny vyrobit disk takovýchto vlastností: Millenniata a Northern Star. Pokouší se ještě na sklonku zájmu o optické technologie zúročit své bádání a investice do technologií. Disky tedy nejsou levné, zato však slibují skutečně dlouhou výdrž. Na rozdíl od klasických DVD neobsahují organické záznamové barvivo, ale blíže neupřesněnou směsici (citujeme) „keramicko-kovových materiálů“ (směsice a výrobní postup čekají na přiklepnutí patentu od patentového úřadu, teprve pak se prý dozvíme podrobnosti, do té doby jsou zástupci Northern Star, s nimiž jsme na toto téma hovořili, tajemní jak hrad v Karpatech).

Data Tresor Disc - průhlednost vypáleného disku proti obloze
Data Tresor Disc je v porovnání s běžnými DVD o poznání průhlednější
Zdroje: 

X-bit labs, Millenniata, vlastní fotky z návštěvy Northern Star z června 2011

Kapitoly článků
1.  Co mají společného M-Disc od Millenniata a český Data Tresor Disc od Northern Star?

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 1000letá DVD+R v prodeji, první výsledky revolučních DVD již nyní u nás

Pondělí, 5 Září 2011 - 21:46 | lto | To mohl byt zajimavy test, pres den na slunicku a...
Pondělí, 5 Září 2011 - 21:39 | lto | Kazdy plast myslim obsahuje chlor, a ten casem...
Pátek, 2 Září 2011 - 22:04 | RayeR RayeR | Asis nemel na te krabice odrusovaci keltskou...
Pátek, 2 Září 2011 - 22:01 | RayeR RayeR | Tak abys byl v obraze: http://www.alza.cz/dvd-r-...
Pátek, 2 Září 2011 - 21:58 | RayeR RayeR | Skoda ze se v tomhle nezavedla u mechanik nejaka...
Čtvrtek, 1 Září 2011 - 19:23 | David Foltyn | tohle urcite najde uplatneni pro prumyslove...
Středa, 31 Srpen 2011 - 20:56 | Inuyasha | By mě zajímal výsledek. Za boha nemohu přijít na...
Středa, 31 Srpen 2011 - 10:46 | WIFT | Děkuji polovičnímu démonovi za příspěvek ......
Úterý, 30 Srpen 2011 - 23:41 | Jirka1 | Tak Nero DVDSpeed hlásí VDSPMSAB 01. V barvivu ve...
Úterý, 30 Srpen 2011 - 23:16 | pepst | FW väčšiny starších mechaník by sa dal upraviť...

Zobrazit diskusi