CDR.cz - Vybráno z IT

Adobe vs. fakenews: Nový nástroj odhalí falešné fotografie s 99% přesností

Společnost Adobe se snaží bojovat proti všem fotomontážím a fake videům. Pro tento účel vyvinula nástroj na odhalování fotomontáží z Photoshopu, který strojovým učením a nyní pracuje s přesností 99 %.

Vlna různých fotomontáží, fake news a fake videí zaplavila nedávno celý svět a kde kdo využívá různých úprav a manipulací s obrázky či video záznamy. Tento nový trend znepokojuje i tvůrce nejznámějšího programu pro úpravu fotografií Photoshop, společnost Adobe. To je také hlavní důvod proč Adobe Research spolu s UC Berkeley vyvinuly způsob, jakým se dá odhalit fotomontáž provedená pomocí filtru „Liquify“ ve Photoshopu.

Filtr Liquify slouží k úpravě tvaru obličeje, výrazu obličeje, poměru velikosti, atd. Výhodou je, že tento nástroj je velice jemný a citlivý. Proto museli výzkumníci vytvořit celou neuronovou síť nad databází, ve které byly obrázky před a po úpravě pomocí Liquify. Jeho úspěšnost překvapila i samotné výzkumníky, protože dokázal rozpoznat upravenou tvář v 99 % případů.

Po vyhledání uměle upraveného obličeje je nástroj dokonce schopen navrhnout vzhled původní neupravené fotografie. Výzkumníci dodávají, že tato práce byla jediná svého druhu a jedná se podle nich o důležitý milník pro tvorbu obdobných nástrojů. I když není tento nástroj zcela dokonalý, jedná se bezpochyby o krok správným směrem.

Je to jeden z mnoha důkazů, že společnosti Adobe skutečně není zneužívání jejich produktů lhostejné. Již v loňském roce například představila nástroj na bázi umělé inteligence, který dokáže detekovat různé prvky vytvořeném spojováním, klonováním či odstraňováním objektů. Podle vyjádření zástupců Adobe je společnost pyšná na plošné využití jejich produktů, ale na druhou stranu si prý dobře uvědomuje i etické hledisko celého problému.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Adobe vs. fakenews: Nový nástroj odhalí falešné fotografie s 99% přesností

Pátek, 21 Červen 2019 - 16:10 | Izak | Takze kdyz dnbes CT a jine lzimedia udelaji...
Středa, 19 Červen 2019 - 07:33 | totojane | tak ja nevím ale ja svoje fotky docky upravuji v...

Zobrazit diskusi