CDR.cz - Vybráno z IT

Američané a Rusové: Budoucnost letectva leží ve stealth dronech s AI

Rusové oznámili další milník v testování těžkého úderného dronu Suchoj S-70 Ochotnik. Američané už mají rozpracovanou koncepci, jak by mohl vypadat nástupce MQ-9 Reaper. Vize je taková, že to bude stealth dron podobný dnešním bombardérům kategorie stealth.

Ruská tisková agentura RIA Novosti oznámila, že ruské letectvo úspěšně provedlo zkoušky úderného dronu Suchoj S-70, které měly ověřit u tohoto letounu perspektivu bezpilotního stíhače. Nešlo přitom o ostré testy, ale pouze o simulaci odpalu střel vzduch-vzduch. Suchoj nesl pouze testovací makety simulující střely vzduch-vzduch s infračerveným a radarovým naváděním, ale bez bojové hlavice a motoru.

Test měl proběhnout ve výcvikovém středisku vzdušných a kosmických sil v Ašuluku na jihozápadě Ruska. Ruské letectvo dron Suchoj S-70 označuje jako letoun 6. generace a předpokládá u něho trojí užití. Dron může operovat jako robotický wingman doprovázející stíhačky Su-57, může být použit k bombardování pozemních cílů (např. k neutralizaci protivzdušné obrany) a nebo být využit díky střelám vzduch-vzduch jako stíhač k ničení nepřátelských letounů.

Rozpětí křídel tohoto úderného dronu je 19 metrů, jeho vzletová hmotnost je 20 tun a vnitřní šachty letounu pojmou 2 tuny munice. Ochotnik bude vybaven autonomními funkcemi. Maximální dolet dronu činí kolem 6000 km. Testy s ostrou municí mají proběhnout v letech 2023 a 2024.

Američané chystají nástupce dronu MQ-9 Reaper, podle koncepce půjde taky o stealth dron.

Nezahálí ani Američané. Jak by mohl vypadat nástupce dronu MQ-9 Reaper ukázala společnost General Atomics Aeronautical Systems. Jedná se o dron kategorie stealth s blended wing body designem, jde tedy o letoun, jehož křídla splývají s trupem. Podle koncepce půjde o dron, který bude schopen velmi dlouhého letu a bude vybaven určitým stupněm autonomního řízení a AI jednotkou. Díky tomu jeden lidský operátor bude moci na dálku ovládat až 6 dronů současně. Nové drony tak trochu připomínají stealth bombardéry, a jen tak pro zajímavost, se šípovitým tvarem trupu se počítá např. i u nových amerických stíhaček spadajících do 6. generace.

Nástupce MQ-9 Reaper bude určen k průzkumným operacím a k bombardování pozemních cílů, případně i jako ničitel nepřátelských letounů pomocí střel vzduch-vzduch. Skupina nástupců MQ-9 bude moci vytvořit průzkumnou síť a doslova jako houba nasávat informace do svých senzorů. Díky umělé inteligenci (s největší pravděpodobností půjde o umělou inteligenci Skyborg) budou moci drony v autonomním režimu třídit a identifikovat cíle. Lidský operátor pak dá jen souhlas k eliminaci cíle. Nástupce dronů MQ-9 má být založen na modulární a otevřené architektuře, díky tomu bude snadné a rychlé přizpůsobit stealth drony pro jakoukoliv misi.

Americké letectvo začne zařazovat nové drony do služby od roku 2030.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američané a Rusové: Budoucnost letectva leží ve stealth dronech s AI

Pátek, 4 Prosinec 2020 - 14:02 | pevan | Tak to vypadá, že se tvůrci Terminátora jen o pár...

Zobrazit diskusi