CDR.cz - Vybráno z IT

Americká námořní pěchota vidí budoucnost v malých letadlových lodích

Americká námořní pěchota si pochvaluje koncepci přeměnit výsadkové lodě na menší letadlové lodě, které mohou nést až 20 stealth letounů F-35B. Tyto lodě by mohly plnit bojové operace s velkými letadlovými loděmi amerického námořnictva v jednom operačním svazu.

Američtí mariňáci považují proměnu vrtulníkového výsadkového loďstva na plavidla označovaná jako lehké letadlové lodě za onen pověstný game-changer, který by mohl posílit pozici Spojených států v oblasti Jihočínského moře. V současnosti provozuje americká námořní pěchota osm vrtulníkových výsadkových lodí třídy WASP a dvě vrtulníkové výsadkové lodě nové třídy America (celkem americká námořní pěchota plánuje postavit 11 plavidel třídy America). Obě dvě třídy výsadkových lodí mohou nést stealth stíhací letouny 5. generace F-35B, tedy letouny s krátkým vzletem a kolmým přistáním.

Běžně má ve výzbroji jedna taková výsadková loď mariňáků šest stíhaček F-35B. Typický letecký arzenál USS America je dvanáct transportních konvertoplánů MV-22B, šest stíhaček F-35B, čtyři těžké transportní vrtulníky Sikorsky CH-53K, sedm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom nebo útočných AH-1Z Viper a dva vrtulníky MH-60S určené pro pátrací a záchranné akce. Americká námořní pěchota ale může podle potřeby rychle překonfigurovat vrtulníkovou výsadkovou loď na lehkou letadlovou loď, která pojme až 20 stíhaček F-35B. Díky tomu se stávají tyto plavidla americké námořní pěchoty nepředvídatelnou silou, které budou nepřátelé Spojených států jen obtížně čelit.

Samozřejmě se taková malá letadlová loď zdaleka nevyrovná letadlovým lodím amerického námořnictva. Hlavní nevýhoda těchto lehkých letadlových lodí je ta, že z nich nemohou startovat letouny včasné výstrahy E-2D Hawkeye, letadla pro vedení elektronického boje EA-18G Growler nebo tankovací bezpilotní letouny MQ-25 Stingray.

Tato nevýhoda ale odpadá, když budou plnit lehké letadlové lodě mise společně s velkou letadlovou lodí amerického námořnictva. Stealth letouny F-35B např. mohou vyřadit protiletadlovou obranu nepřítele a připravit tak bojiště pro stíhačky F/A-18E/F Super Hornet amerického námořnictva.

Porovnáváme: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americká námořní pěchota vidí budoucnost v malých letadlových lodích

Čtvrtek, 27 Únor 2020 - 12:16 | Kert | A moře, aby na něj mohli vlítnout.
Čtvrtek, 27 Únor 2020 - 11:00 | Pety | A případný nepřítel bude potřebovat na víc...

Zobrazit diskusi