CDR.cz - Vybráno z IT

Americké letectvo může mohutně posílit výzbroj strategických bombardérů B-1B

Americké letectvo představilo nejnovější upgrade, týkající se nadzvukových strategických bombardérů B-1B. Ten se týká vnitřní pumovnice, která může díky zvětšení úložného prostoru pro zbraně pojmout větší a těžší střely. Do budoucna i hypersonické střely.

Vylepšení zbraňových schopností B-1B bylo před několika dny představeno na strategickém bombardéru, který spadá pod 412. testovací křídlo (letecká základna Edwards v Kalifornii). Hlavní vylepšení se týká vnitřní pumovnice, která nyní pojme větší a těžší střely. Došlo k navýšení délky úložného prostoru ze 457 cm na 683 cm. Tento upgrade má do budoucna zajistit i to, že bombardéry B-1B budou moci být vybaveny hypersonickými střelami, které dosahují rychlosti kolem Mach 5.

Nově pak letectvo hodlá využít vnější závěsný prostor bombardéru. Na šestici vnějších závěsů se má vejít celkem 16 střel. Bombardér B-1B má celkem tři vnitřní pumovnice a rotační zásobník uvnitř jedné pumovnice pojme celkem 8 střel AGM-158A JASSM nebo AGM-158B JASSM-ER. Místo současných 24 střel, by jeden B-1B pojal až 40 střel.

Střely JASSM-ER si odbyly svou premiéru minulý rok v dubnu, kdy Spojené státy bombardovaly v Sýrii cíle spojené s vojenským chemickým programem vládních sil Bašára Asada. Při bombardování Sýrie využily Spojené státy bombardéry B-1B, které odpálily celkem 19 střel JASSM-ER na cíle v Sýrii. Všech 19 střel mělo zasáhnout cíl. Tyto střely se vyznačují tím, že dokáží proniknout i silnou protivzdušnou obranou.

Aby mohly USA dodržet smlouvu o omezení strategických zbraní, tak bombardéry B-1B mohou být vybaveny jen konvenčními zbraněmi, tedy nejsou nosiči střel s jadernými hlavicemi.

Otázka zůstává, kolik bombardérů B-1B vlastně hodlá americké letectvo takto modernizovat, protože v současnosti z flotily 62 bombardérů B-1B je schopno plnit širokou škálu operací jen 7 bombardérů, ostatní jsou uzemněny nebo nedokáží plnit mise v takovém rozsahu jako zmíněných 7 letounů. B-1B bude časem nahrazen bombardéry B-21. S nahrazením se počítá někdy v polovině 30. let tohoto století.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americké letectvo může mohutně posílit výzbroj strategických bombardérů B-1B

Pátek, 20 Září 2019 - 10:26 | Pety | Tak jo, ať ty sestřely už stojí za to!

Zobrazit diskusi