CDR.cz - Vybráno z IT

Americké námořnictvo získá těžce vyzbrojené fregaty třídy Constellation

V roce 2026 bude dodána americkému námořnictvu první fregata, která bude spadat do zcela nové třídy amerických fregat pojmenované jako Constellation. Nové fregaty pro US Navy budou vycházet z italského designu.

Nová třída fregat je pojmenována po jedné z šestice lodí (amerických fregat), které měly za úkol chránit obchodní lodě proti pirátům. Fregata USS Constellation (Souhvězdí) byla zařazena do služby v roce 1798 a byla vyzbrojena až 38 kanony. Nyní v 21. století bude po této fregatě pojmenována hned celá třída fregat a první fregata z této třídy ponese název USS Constellation.

Zakázku pro stavbu fregat třídy Constellation získala minulý rok italská společnost Fincantieri, která využije design italských fregat třídy FREMM a upraví návrh tak, aby splňoval požadavky na senzorové a zbraňové systémy amerického námořnictva. Fregaty budou postaveny v loděnicích Marinette Marine Corporation ve Wisconsinu.

Nové fregaty budou moci plnit mise buď samostatně nebo ve formaci (úderném svazu). Fregaty Constellation mají plnit širokou škálu misí. Mohou byt nasazeny v protiponorkovém boji, protilodním boji nebo v rámci bombardování pozemních cílů střelami Tomahawk. Dále se mohou vypořádat s různými vzdušnými hrozbami, jako jsou pilotované letouny nebo drony a můžou i fungovat v rámci protiraketové obrany.

Fregata Constellation bude měřit na délku 152 metrů a její výtlak bude 7200 tun. Pojme přes 200 členů posádky. Její oči a uši budou radarový systém AN/SPY-6 a sonarový systém AN/SQQ—89(V)16. Nová fregata se může pochlubit mohutnou výzbrojí. Námořním dělem MK-110 57 mm, odpalovacím zařízením MK-49 RAM pro sestřelování leteckých hrozeb na krátkou vzdálenost, 16 odpalovači protilodních střel Naval Strike a 32 odpalovacími šachtami MK-41, ze kterých může odpalovat protiponorkové střely, střely země-vzduch SM-2 nebo SM-6 nebo střely Tomahawk pro ničení pozemních cílů. Dále budou moci z lodi startovat helikoptéra MH-60R Seahawk a bezpilotní letouny.

Americké námořnictvo zpočátku získá 20 fregat této třídy. Pokud bude námořnictvo s těmito loděmi spokojeno, tak může objednat další fregaty, možná nakonec až 50 fregat.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americké námořnictvo získá těžce vyzbrojené fregaty třídy Constellation

Úterý, 2 Únor 2021 - 22:18 | WilliamKotik | I really hoped I wouldn't face any kind of...
Úterý, 26 Leden 2021 - 00:17 | WilliamKotik | I really hoped I wouldn't face any kind of...

Zobrazit diskusi