CDR.cz - Vybráno z IT

Antivirus: Proč ho potřebujete a před čím ochrání

Únik citlivých dat, spam a nebezpečné odkazy, neodůvodněné zpomalení systému, ztráta přístupu k souborům. To je jen krátký výčet rizik dnešního světa v kybernetickém prostoru, před kterými vás může ochránit vhodný antivirus. Jak funguje, před čím ochrání a proč ho pořídit?

Co je antivirový program

Antivirový program je bezpečnostní software pro váš počítač. Jeho úkolem je chránit vaše data před počítačovými viry a dalšími riziky. Antiviry mají několik funkcí, ty základní jsou identifikace, eliminace a odstranění malwaru. Malware je škodlivý software speciálně vyvinutý k narušení či poškození počítačového systému.

Moderní antivirové programy jsou vybavené technologiemi s řadou bezpečnostních vrstev. Každý den se objeví přes sto tisíc nových potencionálně podezřelých vzorků, proto je třeba chránit nejen před známými, ale i před novými hrozbami. To je možné díky využití technologií jako je analýza chování kódu, vstupy z algoritmů strojového učení nebo cloudová kontrola.

Výhody moderního řešení kybernetické bezpečnosti

Vrstvy pokročilých technologií dokáží identifikovat, neutralizovat a odstranit nejen zřejmý, ale i hluboce zabudovaný malware. Uživatele navíc chrání před mnoha dalšími pokusy útočníků zneužít zranitelnost systému.

Před čím chrání vícevrstvá ochrana?

  • Krádež hesel a účtů
  • Únik citlivých osobních dat
  • Spam a nebezpečné odkazy
  • Neoprávněná těžba kryptoměn
  • Šifrování souborů za účelem výkupného
  • Další podvody a kybernetické útoky

U kvalitních antivirových programů je také možná tzv. rodičovská kontrola, sloužící k ochraně dětí na internetu. Díky ní můžete zakázat prohlížení určitých webových stránek, monitorovat činnost, a dokonce blokovat používání programů v určitém čase.

Na internetu seženete i antivirový program zdarma. Nabídne ale jen základní funkce a na sofistikovanější kybernetické útoky může být krátký. Pro spolehlivou ochranu se vždy vyplatí investovat do kvalitního antiviru.

Jak vybrat antivirový program

Správný výběr je stěžejní pro naplnění vaší představy o funkci antivirového programu. Cena antiviru není jediný faktor, který je třeba zvážit. Na co se při výběru soustředit?

Typ chráněného zařízení

  • Počítač či notebook
  • Telefon a tablet
  • Chytrá televize

Většina z nás si je vědoma, že je třeba mít nainstalovaný antivirový program v počítači. V dnešní době ale používáme mnohem více zařízení, která je třeba chránit.

Právě u Smart TV často na ochranu zapomínáme. Internetová televize i zavirovaný flash disk mohou vést k zanešení viru a neoprávněnému přístupu, zneužití dat i zhoršení funkcí vaší televize.

Počet zařízení a délka licence

V nabídce jsou různé licence, kterými můžete chránit jedno nebo více zařízení. Liší se i doba, po kterou můžete antivirus využívat. Obecně platí, že zakoupení licence na delší dobu a více zařízení je výhodnější.

Kompatibilita a funkčnost

Windows antivirus neochrání produkty firmy Apple a naopak. Stejně tak potřebujete jiný antivirus na telefon, tablet či televizi s Androidem. Ujistěte se také, že vás vybraný program ochrání před všemi hrozbami a má vámi požadované funkce, například rodičovskou kontrolu.

Použití antiviru

Je rozdíl, zda využíváte antivirový software ve firmě nebo v domácnosti. Pro domácnosti či menší podniky potřebujete jinou licenci i jištění než u velkých firem se stovkami počítačů.

Proč je antivirus potřeba

V dnešním světě plném technologií máme veškerá cenná data uložená v počítačích, telefonech a dalších zařízeních. Kromě toho, že viry, které se do přístrojů dostanou mohou ovlivnit jejich funkci, hrozí také únik dat.

Hackeři mohou zranitelnost využít různým způsobem. Od tzv. ransomwaru, který zamyká přístup k zařízení nebo jeho obsahu a požaduje výkupné pro zpřístupnění, přes otravný spam až po phishing, kdy se útočník vydává za důvěryhodnou autoritu s cílem získání vašich citlivých dat.

O škodlivém kódu ve svém počítači nemusíte vědět až do chvíle, kdy už je pozdě. Ochránit vaše data i peníze může právě kvalitní antivirový program.