CDR.cz - Vybráno z IT

Apple a Google vytvořily API pro sledování nakažených obyvatel koronavirem

Apple s Googlem vytvořily API pro tvorbu trackovacích aplikací pro země a úřady, které si nemohou dovolit vlastní. Celý systém funguje na vysílání unikátních identifikátorů pomocí Bluetooth. Pokud projdete kolem někoho a zdržíte se spolu, jeho identifikátor se uloží do vašeho zařízení.

Zdroj: The Verge

SARS-CoV-2, známější spíš jako koronavirus, způsobil po celém světě obrovské škody nejen na životech a zdraví, ale i v ekonomice. Většina lidí se proto obává, že přijde druhá vlna, a proto je obecně doporučováno jednotlivým zemím, aby zavedly systém pro sledování kontaktů – resp. aby dokázaly vysledovat, s kým přišel nakažený člověk do styku a aby následně mohly tohoto člověka izolovat.

Mnoho zemí si však tento sofistikovaný systém nemůže dovolit, a proto se společnosti Google a Apple rozhodly, že spolu vytvoří rozhraní, které je dále možné využít jednotlivými úřady veřejného zdraví k implementaci vlastního řešení pro trasování kontaktů.

Nové API dostalo název Exposure Notification API a při jeho tvorbě byl kladen zvláštní důraz na ochranu soukromí a zabezpečení uživatelů. Toto API pracuje na jednoduchém principu – do svého okolí vysílá pomocí Bluetooth svůj identifikátor. Pokud se v okolí objeví někdo, kdo toto aplikaci s tímto API také využívá a vysílá identifikátor, je tento identifikátor uložen v zařízení.

Pokud se prokáže pozitivní test na COVID, postačí, když uživatel předá tuto informaci do své aplikace a ta již informuje všechny uživatele, se kterými přišel do styku za posledních 14 dní. U nás se můžeme setkat s obdobou v podobě eRoušky, Mapy.cz a další.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple a Google vytvořily API pro sledování nakažených obyvatel koronavirem

Úterý, 15 Září 2020 - 12:22 | totojane | o žadný další šmirovaci otravinec nemám zajem ! a...
Středa, 2 Září 2020 - 11:43 | Pety | Mapy.cz jedou na jiném principu - ukládají polohy...
Středa, 2 Září 2020 - 10:57 | Gath G | "Apple a Google vytvořily API pro sledování...
Středa, 2 Září 2020 - 09:55 | Kert | Prosím rozjet hlasování zda vůbec někdo používá...

Zobrazit diskusi