CDR.cz - Vybráno z IT

Biologové oživí mamuty: Zkompletovali původní DNA a aplikují jej do živých buněk

Biologové z Harvardské univerzity shromáždil fragmenty DNA od mamuta, embryo slona indického a technologii CRISPR. Pomocí těchto elementů chtějí vzkřísit k životu hybrida mamuta a slona indického, který by byl odolnější pro život na naší planetě.

Kdo by neznal Jurský park, světoznámou klasiku od Stevena Spielberga. Mnoho vědců začalo právě na základě tohoto filmu diskutovat nad myšlenkou, zda by přece jen nebylo možné za pomoci DNA dávno vyhynulých zvířat a embrya jejich přímého potomka, stvořit a přivést na svět vyhynulé druhy zvířat. Další možností je zkusit zachránit zvířata, která jsou v současné době na seznamu ohrožených druhů.

Věda již definovala DNA například mamuta srstnatého či tasmánského čerta. Díky kombinaci známé DNA vyhynulých zvířat, embrya jejich potomků a technologii CRIPSR (jedná o technologii na úpravu genetické informace) bude nejspíše možné přivést k životu i dávno vyhynulé druhy.

Mamut srstnatý

Mamut srstnatý se proháněl po této planetě po 400 000 let a jejich nejčastější výskyt byl v oblasti dnešního severního Ruska, kde zůstaly často zakonzervováni v ledu se zbytky měkkých tkání obsahující ještě stopy DNA. Výzkum, který chce tohoto 4 000 let vyhynulého tvora přivést zpět k životu, vede Georg Church, biolog z Harvardské univerzity.

Jeho tým má k dispozici pouze část genetické informace, ale pomocí moderních technologií a DNA slona indického, jeho přímého potomka, se kterým se shoduje na 99%, dokázali zkompletovat původní DNA. Church chce však zajít ještě dál a místo prohlížení genů na monitoru má v úmyslu tyto geny aplikovat do živých buněk s cílem vytvořit hybrida mezi mamutem a slonem, který by zachránil slona indického před vyhynutím.

Church však na závěr ještě pro srandu dodává, že se lidstvo nemusí obávat masožravých dinosaurů, protože mamuti jsou býložravci. Pravdou však zůstává, že podobných výzkumů běží ve světě vícero a všechny jsou prozatím ve fázi teoretické či výzkumné, ale žádný ještě nedokázal reálně vzkřísit vyhynulý druh.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Biologové oživí mamuty: Zkompletovali původní DNA a aplikují jej do živých buněk

Pátek, 21 Červen 2019 - 09:53 | JirkaCV | Toho taky :) Nojo, gól do vlastní branky.
Pátek, 21 Červen 2019 - 09:36 | bans | To spíš vakovlka :-)
Pátek, 21 Červen 2019 - 07:14 | JirkaCV | Dobrý. Jenom ta technologie se jmenuje CRISPR...
Čtvrtek, 20 Červen 2019 - 14:27 | Jan Novák | Docela bulvár a navíc máte docela mimoňskou...
Čtvrtek, 20 Červen 2019 - 14:25 | Gaunter | Našiel som odborný časopis z roku 1992 kde bol...

Zobrazit diskusi