CDR.cz - Vybráno z IT

Budoucnost fake news? Vyzkoušejte si zdarma generátor falešných obličejů

Služba ThisPersonDoesNotExist.com využila otevřený kód na generování falešných obličejů od společnosti Nvidia a zpřístupnila databázi těchto výtvorů. Podle odborníků by se tento kód dal využít ke generování prakticky čehokoliv.

V minulém roce představila Nvidia novou technologii, která dokáže generovat fotorealistické portréty osob, které však ve skutečném světě neexistují. Dalším krokem pak bylo uveřejnění celého zdrojového kódu této aplikace, čehož využila služba thispersondoesnotexist.com. Ta nabízí celou databázi falešných obličejů zdarma ke shlédnutí.

Při každém otevření či obnovení stránky se zobrazí jeden náhodně vygenerovaný obličej. Jedná se o názorný příklad toho, jak se technologie pro generování fake dat zdokonalují a že jednou bude možné vytvářet tak dokonale zfalšované fotografie, že budou naprosto k nerozeznání od těch skutečných.

V současné době naštěstí ještě není tato technologie natolik dokonalá, aby jej nežlo na základě drobností rozeznat. Na většině fotografií je patrné zvláštní pozadí, rozmazaný flek na obličeji či ve vlasech nebo další zjevné nedostatky. I tak se ale jedná o velice zdařilé pokusy. Oproti originální aplikaci od Nvidia neumožňuje server ThisPersonDoesNotExist.com žádné možnosti přizpůsobení generování. 

The StyleGAN anime face interpolations are solid:

https://t.co/JtzWaQ1rLT
https://t.co/dl5AqXYqlc
https://t.co/FaldMdAbyQ pic.twitter.com/7T7hoCDXMg

— gwern (@gwern) 12. února 2019

Prapůvodní námět by vytvořen Ianem Goodfellowem. Algoritmus byl následně převzat společností Nvidia a zpřístupněn jako open-source. I když jde původně o vytváření falešných lidských tváří, může být tento zajímavý algoritmus použit k čemukoliv jinému. Již nyní jsou k vidění pokusy s animovanými postavami, písmeny či grafitami.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Budoucnost fake news? Vyzkoušejte si zdarma generátor falešných obličejů

Pátek, 22 Únor 2019 - 12:48 | copperx | a kde pak je ten generator ? tedy odkaz ? asi se...
Úterý, 19 Únor 2019 - 06:50 | PHiLiPZ | snad nieco take daju do hier, aby nemali vsetci...
Pondělí, 18 Únor 2019 - 17:43 | Samboush | Je to vtipný. Jako generátor křivohubejch lidí je...
Pondělí, 18 Únor 2019 - 10:03 | Pety | Bezvadná věc na tvorbu avatarů.

Zobrazit diskusi