CDR.cz - Vybráno z IT

Černobyl otevře velín IV. reaktoru turistům. Troufnete si navštívit místo činu?

Černobyl, resp. velín u reaktoru čtyři, bude otevřen turistům. Budou ovšem muset být vybaveni speciálním ochranným oblečením, protože zdejší prostor je stále ještě zamořen.

Černobyl se díky novému seriálu odvysílaném stanicí HBO stává opět otevřené téma a nabírá raketově na popularitě. Turistický ruch, kolem této kdysi fungující jaderné elektrárny, začíná také narůstat a v letošním roce dosáhl už 87 tisíc. Všichni turisté však až do dnešních dnů museli prohlížet tuto elektrárnu pouze zvenčí. Vláda však nechala upravit přístupové turistické stezky a kontrolní stanoviště.

Nově se rozhodlo, že se v Černobylu zpřístupní zhruba kilometr dlouhá chodba, lemovaná převážně zlatě zbarveným hliníkem, která návštěvníky zavede do velína reaktoru čtyři. Celý prostor je stále kontaminován, proto budou muset návštěvníci být vybaveni speciálním oblekem, helmou a rukavicemi. I když po nehodě bylo z velínu odstraněna řada zařízení, stále můžou budoucí návštěvníci spatřit rezavé panely, tlačítka a v neposlední řadě i displeje.

Je přirozené, že každého napadne otázka týkající se zvýšeného rizika ozáření. To pro veřejnost vysvětlil ředitel největší společnosti Chernobyl Tour, Yaroslav Yemelianenko, podle kterého jsou během celodenní prohlídkové trasy návštěvníci vystaveni podstatně menšímu ozáření než třeba během hodiny v transatlantickém letadle.

To však zčásti popírá známý lékař, Yury Bandazhevsky, který se zabývá Černobylem již dlouhou řadu let. Konstatoval, že návštěva Černobylu je zbytečné riziko. Sám řekl pro server Telegraph: „Turisté mohou být obětí i zdrojem tohoto nebezpečí.“ Daleko bezpečnější by prý bylo vybudovat interaktivní centrum s virtuální prohlídkou, kde by byla představena historie Černobylu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Černobyl otevře velín IV. reaktoru turistům. Troufnete si navštívit místo činu?

Středa, 9 Říjen 2019 - 07:24 | Derryk | "Daleko bezpečnější by prý bylo vybudovat...
Úterý, 8 Říjen 2019 - 19:21 | Xspy | Tedy , aby nedostali ochranné pomůcky jako ti...

Zobrazit diskusi