CDR.cz - Vybráno z IT

Chyba WhatsAppu umožnila hackerům nainstalovat spyware a získat citlivá data

Sociální síť WhatsApp a její mobilní aplikace čelili hackerskému útoku, který dokonce částečně ovládal mobil uživatele. Jako pachatel připadá v úvahu izraelská organizace NSO.

WhatsApp, jakožto sociální síť, se řadí spolu se svou aplikací mezi celosvětově nejpopulárnější komunikační nástroje moderní doby. Vzhledem k tomu, že si tuto aplikaci do svého mobilního zařízení nainstalovalo zhruba 1,5 miliardy uživatelů napříč všemi kontinenty, se stala i oblíbeným terčem hackerů.

Jeden z takovýchto hackerských útoků se odehrál nedávno. Hackeři zjistil, že aplikace WhatsApp má v sobě integrovanou jednu zásadní chybu. Ta umožňovala monitorovat či přímo částečně ovládat mobilní telefon nic netušícího uživatele. Díky napojení na jeho telefon tak mohli hackeři monitorovat veškeré aktivity telefonu, provést telefonní hovor nebo dokonce změnit záznamy o hovoru.

Vedení WhatsAppu na tuto hrozbu zareagovalo tím, že koncem minulého týdne vydalo aktualizaci, která by měla vše napravit. Následně byli všichni uživatelé vyzváni k tomu, aby se ujistili, že mají aktuální verzi a v případě, že mají vypnutou funkci automatických aktualizací, aby tak učinili manuálně. Na základě dostupných zdrojů se zdá, že útok provedla izraelská hackerská skupina NSO Group.

Jediná věc, která stačila útočníkům, aby mohli konkrétní telefon napadnout, bylo při tom jen telefonní číslo daného uživatele. Existuje i podezření, že NSO spolupracuje nějakou formou s vládní institucí. Toho si všimla i organizace Amnesty International, která podala stížnost ohledně spolupráce s NSO k Izraelskému soudu na izraelské Ministerstvo obrany.

Zvláštní povahy útoku si všimla i společnost WhatsApp, která ve dle svého vyjádření obává, že tento útok naplňuje všechny znaky spolupráce soukromé organizace a vládním poskytovatelem velice pokročilých hackerských nástrojů. Sama NSO však sebe popisuje jako plně licencovanou společnost, která jen pomáhá různým vládním agenturám v boji proti kriminalitě a teroru.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chyba WhatsAppu umožnila hackerům nainstalovat spyware a získat citlivá data

Sobota, 18 Květen 2019 - 13:03 | ldx | Nejspíš to bude nějaká skrytá aplikace, taky by...
Čtvrtek, 16 Květen 2019 - 09:02 | WIFT | Upřímně řečeno bych uvítal hlavně informaci, jak...

Zobrazit diskusi