CDR.cz - Vybráno z IT

Čínské lunární vozítko potvrdilo vodu na Měsíci

Voda na Měsíci je jistě velice příhodnou surovinou pro výstavbu lunární základny i trvalou přítomnost lidské posádky. Čínské lunární vozítko přítomnost vody potvrdilo, ale bohužel se nenachází ve skupenství, které by umožňovalo ji využít.

Zdroj

V prosinci roku 2020 úspěšně přistálo na Měsíci Čínské lunární vozítko Čchang-e 5, které mělo za úkol sbírat vzorky tamních hornin a provést i množství nejrůznějších pozorování nejen hornin, ale obecně geologického složení Měsíce. V současné době dochází k vyhodnocení nasbíraných materiálů, které vyústilo v překvapivý objev.

Spektroskopické snímky měsíčního regolitu údajně obsahují důkazy o existenci vody na Měsíci. Lunární vozítko se pohybovalo v severní části oblasti Oceanus Procellaru, kde se dle naměřených hodnot z mineralogického spektrometru nachází voda v množství až 120 částic na milion (ppm).

Zdroj

Již v minulosti se několikrát objevily domněnky o existenci vody na Měsíci, ale doposud se vždy jednalo pouze od dohady a předpoklady založené na pozorování astronomických snímků Měsíce. Výsledky zkoumání čínských vědců jsou pak prvními, které pocházejí z měření a analýzy přímo na Měsíci.

Zároveň se tak potvrdilo, že na Měsíci je vody dostatek, ale je vázán na regolit, což je vrstva prachu na povrchu Měsíce. Díky tomu není bohužel voda ve skupenství, které by ji umožňovalo snadno těžit. Jelikož je vázána na regolit, připadala by krajina na Měsíci většině lidem jako suchá a vyprahlá.

Není však vyloučeno, že se v podzemí ukrývá voda či přímo oceán vzniklý z vulkanické činnosti. Vozítko Čchang-e 5 totiž našlo v kameni pocházejícím z vulkanické činnosti zvýšené množství částic vody. To samozřejmě také podporuje obecnou teorii, že v nižších zeměpisných šířkách s vyšším výskytem vulkanických ložisek by mohli lidé za určitých předpokladů přežít. Nyní se výzkum vědců zaměří na zjištění, zda se jedná o vody hydroxylovou nebo molekulární.

Diskuse ke článku Čínské lunární vozítko potvrdilo vodu na Měsíci

Čtvrtek, 20 Leden 2022 - 05:42 | Janekjankovatej | To Ruské už tam našlo vodku před mnoha a mnoha...

Zobrazit diskusi