Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cranberry DiamonDisc vydrží tisíc let a je v prodeji (prý)

Cranberry Starter Pack - vypalovačka a DiamonDisc
Když jsme viděli na webu Cranberry.com hlášku o DVD s trvanlivostí tisíc let, poněkud se nám vybavila velice podobná zpráva z letošního léta, kde o tisíciletém disku hovořila firma Millenniata coby jeho tvůrce. Podrobné prozkoumání nám pak ukázalo, že náš instinkt nás nezklamal a Cranberry a Millenniata mají hodně společného. Millenniata je tvůrcem takového disku (včetně vypalovačky) a Cranberry s pobočkami v USA a Mexiku má na patent společnosti Millenniata exkluzivní licenci (jinými slovy tisícileté disky a vypalovačku koupíte jen zde). A nyní ke druhé části nadpisu: Cranberry totiž skutečně začíná takovou technologii nabízet, ale rovnou musíme vaše peněženky upozornit, aby si vzaly Kinedryl, neboť z cen (zejména vypalovačky) by se jim mohlo udělat dosti nevolno…

Na jaké bázi funguje proces záznamu dat na tisícileté DVD, jsme si už řekli ve zmíněném článku, takže jen krátká rekapitulace: disk má namísto organického záznamového barviva vrstvu z tvrdého materiálu podobného obsidiánu (tzv. sopečnému sklu, Cranberry jej raději přirovnává k diamantu, ale ani toto přirovnání není úplně nejlepší, i když se výsledný produkt jmenuje DiamonDisc). Do něj se „vypalují“ data speciální vypalovačkou, která vypaluje laserem vysoké intenzity data do onoho tvrdého povrchu a vytváří v něm fyzické značky (nejspíše tedy pity). Nejsou zde prý žádné vrstvy (lepicí, odrazivá, barvivo), které by mohly časem „stárnout“ a ztrácet informaci, je zde pouze vrstva z onoho tajemného materiálu, o němž se blíže nic nepíše. Formát dat je stejný, jako na klasickém DVD a čtení probíhá taktéž stejně, takže DiamonDisc je normálně čitelný v běžné DVD mechanice. A je prý opravdu průhledný, říká web Cranberry, právě protože neobsahuje především odrazovou vrstvu.

M-ARC Disc

Asi vás tedy bude zajímat, co za to Cranberry chce. Jeden DiamonDisc, tedy DVD, které pojme tradičních 4,7 GB dat, stojí $34,95, v přepočtu asi 600 Kč. Koupíte-li jich více, vychází jeden na $29,95, tedy něco přes 500 Kč. K těmto diskům dostanete i software, pomocí kterého můžete Cranberry poslat svá data, která chcete na disk(y) vypálit (pokud nemáte Cranberry vypalovačku). Zda si Cranberry pak účtuje něco za zaslání, nevíme, každopádně pokud se vám nelíbí, že takto někomu předáváte svá data, můžete si koupit i vypalovačku (vypaluje 4×SPEED, i když v budoucnu by to mělo jít až 12×SPEED). Ta ale opravdu není levná, Cranberry za ni chce bez pěti dolarů rovných $5 000, tedy v přepočtu zhruba 85,5 tisíce Kč, ale nezoufejte, jako bonus je v balení pro začátek i 150 DiamonDisců (dobrá tedy, není to bonus, celý balíček se jmenuje prostě Cranberry Starter Pack).

Cranberry Starter Pack - vypalovačka a DiamonDisc

Cranberry hodlá své produkty předvádět i v Las Vegas na CES v lednu příštího roku (koná se 7. – 10. ledna). To je asi jediná indicie, která nám napovídá, že to celé není nějaká habaďúra. Když se totiž zadíváte na web Cranberry.com, naleznete velmi zajímavé informace o tom, jak jsou ostatní média „spolehlivě nespolehlivá“ včetně flashek a pevných disků. O klasických optických discích se to tak nějak ví (Cranberry se opírá o web The National Archives, který ve zkratce tvrdí, že životnost zapisovatelných CD a DVD je od dvou do pěti let, přestože výrobce udává mnohem víc a dokonce se lze nezřídka i s delší než pětiletou trvanlivostí v praxi setkat), ale když si firma dovolí napsat, že „Solid State drives, jako jsou USB flashky či SD karty, mají ještě menší životnost než DVD“, nebo že „otáčející se plotny magnetických médií jsou notoricky nespolehlivé“, pak to vypadá jako klasický „marketingový krasožvást“ vychvalující firmu jako to jediné a nejlepší řešení, které momentálně existuje. Zkrátka jsme na první pohled nabyli dojmu, že to asi bude bouda, ale pokud máte chuť a čas, můžete se zkusit zajet podívat 21. listopadu do Ferndale Boys & Girls Clubu (Ferndale, USA), kde by měli těm, kteří přijdou a obdaří je částkou minimálně 20 dolary za disk, vypálit libovolná data na DiamonDisc. Bez zajímavosti není, že jsme na webu Cranberry nenašli ani jeden e-mailový kontakt, kde bychom se pokusili domluvit třeba na zápůjčku této technologie, a ani doména Cranberry.com, zdá se, nepatří firmě Cranberry, což ovšem nemusí nic znamenat.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cranberry DiamonDisc vydrží tisíc let a je v prodeji (prý)

Úterý, 17 Listopad 2009 - 00:37 | Anonym | to petrib: Redukce Floppy->USB se...
Pondělí, 16 Listopad 2009 - 16:54 | pepst | hkmaly: no neviem, mechanika v propagačných...
Pondělí, 16 Listopad 2009 - 15:05 | Bespi | Steev: CD-R Princo nesly cist uz po mesici a to...
Pondělí, 16 Listopad 2009 - 14:40 | Anonym | pepst: Lisi. Media maji jinou vrstvu a mechanika...
Pondělí, 16 Listopad 2009 - 09:59 | Anonym | Dwarden: No len aby si potom nechodil v zime na...
Neděle, 15 Listopad 2009 - 18:08 | David Foltyn | vsadim boty, ze HoloGraficke disky jsou...
Neděle, 15 Listopad 2009 - 15:06 | Xspy | Nevím co chcete řešit , když za tři roky tu máme...
Sobota, 14 Listopad 2009 - 13:11 | Tomáš Neuwirth | Před časem jsem viděl dokument o jednom vídeňském...
Sobota, 14 Listopad 2009 - 08:23 | petr ib | >>bullhead: haha asi myslel, ze...
Pátek, 13 Listopad 2009 - 20:41 | Anonym | to HAHA: ...z tou redukci FLOPPY na USB spíše...

Zobrazit diskusi