CDR.cz - Vybráno z IT

Detektor organických molekul pomůže odhalit formy života ve vesmíru

Nová technologie slibuje možnosti odhalení, zda se na konkrétním místě vyskytuje život. Světlo procházející organickými molekulami se kruhově polarizuje a díky tomu se dají celkem bezpečně identifikovat formy života. Prototyp takového skeneru je nyní ve vývoji.

Otázka, zda nejsou na okolních planetách nějaké známky života, trápí lidstvo a hlavně vědce od nepaměti. Stále nás však dělí mnoho let od možností jako vystřižených ze Star Treku, kdy vesmírná loď Enterprise přiletěla poblíž nějaké nové planety a před tím, než na ni vstoupila noha, spustila posádka skener, který odhalil, zda se na dané planetě nachází formy života. 

Brzy bychom mohli být k této technologii opět o krůček blíže. Alespoň podle popisu nové technologie, která byla nedávno publikovaná v časopise Astrobiologie a údajně může posloužit vědcům v bádání po dalších formách života ve vesmíru. 

Princip spočívá v tom, že světlo, které prochází přes organické molekuly uspořádané do spirál, se kruhově polarizuje. Jinými slovy to znamená, že elektromagnetické vlny se pohybují buď ve směru nebo v protisměru hodinových ručiček. Anorganické molekuly zpravidla vlastnost polarizovat světlo postrádají.

Vědci si teď kladou jen jedinou otázku, která by celý projekt mohla trochu zkomplikovat. Prozatím nemohou totiž s určitostí říci, zda organismy z jiných planet vydávají stejně polarizované světlo jako organizmy z naší planety. Proto teď tým vědců vyvíjí prototyp, který má být v budoucnu dopraven na ISS, aby vědci porozuměli tomu, jak dokáže zachytit život na Zemi. Podle některých kritiků by však případný signál z jiných planet byl natolik slabý, že by ho nejspíše nedokázal tento detektor ani zaznamenat. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Detektor organických molekul pomůže odhalit formy života ve vesmíru

Pondělí, 26 Srpen 2019 - 22:20 | Hirogen | Píšete Enterprise, ale v obrázku je Voyager. Ten...

Zobrazit diskusi