CDR.cz - Vybráno z IT

Evropská komise prověří, jakým způsobem nakládá Google se shromážděnými údaji

Evropská komise zkoumá pomocí dotazníku zaslaného nejrůznějším společnostem, jaké informace Google požaduje a jak s nimi nakládá.

Agentura Reuters s odkazem na Evropskou komisi informovala, že antimonopolní úřady Evropské unie vyšetřují „podivné“ metody sběru dat celosvětově rozšířené společnosti Google. Podle agentury měla Komise zaslat různým společnostem dotazníky v rámci předběžného šetření postupů společnosti Google, které souvisejí se shromažďováním a používáním údajů.

Na základě informací, které jsou prozatím známy, je jasné, že šetření Evropské unie by se měly většinou dotknout údajů, které jsou spojeny s místními vyhledávači, prohlížeči či cílenou reklamou. Evropskou unii především zajímá, co Google požaduje od nejrůznějších společností za údaje a jak je následně zpracovává.

Evropská unie očekává odpovědi do jednoho měsíce. Nejrůznější šetření kolem společnosti Google na půdě Evropské unie není výjimkou. Jen za poslední dva roky dostal Google od Evropské unie pokutu ve výši více než 8 miliard eur za porušení antimonopolních pravidel.

O Google se však nezajímá jen Evropa, ale spolu s Amazonem, Applem či Facebookem se musí zpovídat americkým úřadům kvůli podezření z porušování antimonopolních zákonů. Tato otázka je vždy velice těžká. Google si „vydobyl“ dominantní postavení, čili jakýsi monopol. A žádné vedení společnosti logicky nechce propagovat cizí aplikace či společnosti.

Diskuse ke článku Evropská komise prověří, jakým způsobem nakládá Google se shromážděnými údaji

Žádné komentáře.