CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook chystá vlastní chytré hodinky s ovládáním pro rozšířenou realitu

Společnost Facebook plánuje chytré hodinky. Měli by po propojení s brýlemi vytvořit novou a lepší virtuální a rozšířenou realitu.

Na veřejnost unikly informace o chytrých hodinkách od firmy Facebook. Zájem o tento druh hardwaru jsme mohli od provozovatele sociálních sítí registrovat již dříve. V roce 2019 proběhl pokus o akvizici společnosti Fitbit, zabývající se chytrými náramky. Nakonec z toho sešlo a Fitbit koupil Google. Dalším hardwarovým počinem byl v minulosti nepříliš úspěšný telefon HTC. Mimo to se společnost intenzivně věnuje chytrým brýlím Oculus pro virtuální realitu.

Od té doby se chytrými hodinkami ve Facebooku zabývají stovky lidí a náklady na výzkum a vývoj by se měly blížit jedné miliardě amerických dolarů. První informace dostupné začátkem roku hovořily o hodinkách vybavených fitness senzory a propojených s Messengerem.

Nově se zmiňují dvě kamery. Hodinky by měly obsahovat odnímatelnou část s přední kamerou pro videohovory a zadním fotoaparátem s rozlišením 1080p. Hlavním lákadlem by mělo být snadné sdílení na Instagramu. Údajně probíhá komunikace s dalšími výrobci, aby pro nové smartwatch vytvořili příslušenství, kdy například půjde kamera připnout na batoh.

Podpora LTE by měla zajistit nezávislost na mobilním telefonu a umožnit Facebooku plnohodnotně konkurovat Googlu a především Applu. Facebook bojuje s těmito giganty především na úrovni sdílení dat, kdy například Apple omezuje ve svých zařízeních možností aplikací využívat data uživatele. Tato oblast budí kontroverze, protože společnost Facebook je spojena se skandály týkající se jejich zneužívání.

Viceprezident oddělení pro virtuální a rozšířenou realitu Andrew Bosworth na Twitteru k hodinkám napsal: "Abychom dosáhli opravdu užitečných AR brýlí, zkoumáme různé technologie, které umožní přirozenější a intuitivnější interakci. To zahrnuje výzkum EMG, haptiky a adaptivního rozhraní, které může spolupracovat ve formě senzorů na zápěstí."

V souvislosti s tím se v březnu na internet dostala zmínka o náramku pro virtuální realitu od společnosti Facebook. Měl být vybavený spoustou senzorů pro snímání pohybu zápěstí a nervových signálů. Umělá inteligence měla zajistit adaptaci na specifické chování uživatele. Podle polohy a chování například pustit hudbu, když si člověk jde zaběhat apod.

Hodinky by se měly podle neověřených informací dostat na trh dostat příští rok v létě a stát okolo 400 dolarů, což je v přepočtu 8 400 Kč. Cílem by měly být nižší miliony prodaných kusů, což je v porovnání s loňskými 43 miliony prodaných Apple Smartwatch malý podíl trhu. Projekt je však zatím pouze ve vývoji a není jisté zda dojde ke komerčnímu prodeji.

Diskuse ke článku Facebook chystá vlastní chytré hodinky s ovládáním pro rozšířenou realitu

Žádné komentáře.