CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook testuje rušení lajků u příspěvků, chce odlehčit psychice uživatelů

Společnost Facebook se rozhodla, že přestane zobrazovat lajky u jednotlivých příspěvků. Chce tak bojovat proti závisti a kyberšikaně. S tímto rozhodnutím nesouhlasí ta část uživatelů, jejichž obživa spočívá v množství získaných lajků.

Facebook, jakožto největší sociální síť na světě, ovlivňuje nezanedbatelnou část světové populace. Nyní se rozhodl, že bude zásadním způsobem bojovat proti lidské závisti a proti smazání příspěvku uživatelem z důvodu nízké popularity. Chce totiž skrýt před uživateli přesné počty lajků a dalších reakcí u cizích příspěvků.

Zároveň se očekává, že by to mělo pomoci i těm uživatelům, kteří zbytečně utrácejí svůj kapitál za účelem propagace příspěvku v případě, že nedokáže získat popularitu přirozeně. Stejný projekt, jako přes kopírák, se chystá i na Instagramu, což je dceřinná společnost Facebooku.

Při testování podobných funkcionalit si však Facebook zpravidla vybírá jen nějakou omezenou část uživatelů. Manažer Instagramu, Adam Mosseri, prohlásil: „Zneviditelnění počtu reakcí u jednotlivých příspěvků jsme udělali především proto, abychom lidem pomohli s jejich duševním zdravím. Chtěli jsme zkrátka vytvořit méně stresující prostředí.“

Podle Mosseriho je takovýto krok i v souladu s prevencí kyberšikany či novodobých psychických onemocněních. Proti těmto změnám se logicky staví influenceři, kteří jako ukazatel své popularity právě používají mimo jiné i lajky. Bez tohoto ukazatele budou těžko dokazovat svou oblíbenost. Podle jiných to zase donutí influencery být ještě kvalitnější a kreativnější.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook testuje rušení lajků u příspěvků, chce odlehčit psychice uživatelů

Sobota, 7 Září 2019 - 11:39 | Jirka H | Je zbytečné něco měnit, FB a Instagram stejně...
Pátek, 6 Září 2019 - 13:24 | totojane | a ty si myslíš že ty uniky dat jsou jen tak jo...
Čtvrtek, 5 Září 2019 - 17:15 | junk mail | Facebook by měl především otestovat zrušení sám...

Zobrazit diskusi