CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook začne označovat příspěvky organizací, která jsou pod vlivem státní moci

Společnost Facebook se rozhodla, že bude k příspěvkům a zprávám pocházejícím od organizací, jejichž alespoň částečným vlastníkem je stát, uvádět štítek s upozorněním. Chce tak docílit větší relevantnosti zpráv a větší korektnosti jednotlivých sdělení.

Zdroj: Pixabay

Vzhledem k tomu, že se na internetu objevují různé pochyby a konspirační teorie o původu zpráv a zásahu jiných států, se společnost Facebook rozhodla předcházet všem případným nedorozuměním a začala k obsahu některých ruských, čínských a dalších médií přidávat i štítek s upozorněním, že jejich redakce jsou alespoň z části pod vlivem státní moci.

O nadcházející novince informoval Nathaniel Gleicher, který zastává ve Facebooku vedoucí pozici bezpečnostního oddělení. Novinka se ovšem týká pouze uživatelů ve Spojených státech amerických a měla by vejít v platnost v budoucích dnech. 

Zdroj: Pixabay

V současnosti je tento systém aplikován především na facebookové stránky zhruba 200 organizací, jako ruského webu Sputnik nebo Nové Číně. Samotná média se tímto faktem nikterak netají a například ruská televiziní stanice RT uvádí přímo na svém webu: „státem kontrolovaná média v zemi Rusko,“ nebo dále ještě „Tento vydavatel zcela nebo částečně podléhá ediční kontrole státu. Je to určeno celou řadou faktorů, zejména financováním, strukturou a novinářskými standardy."

Tento krok je celkem logický vzhledem k tomu, že lidé mají právo vědět, zda informace, kterou čtou, pochází od svobodného média, které může publikovat věci nezaujatě, nebo zda podléhají potenciální „státní cenzuře.“ Jednotlivé organizace se pak mohou dostat na seznam státem regulovaných médií na základě informací, které sami uvádějí, edičních zásadách či podrobné ekonomické analýze. Obdobné kroky pak podnikly i další mediální organizace.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook začne označovat příspěvky organizací, která jsou pod vlivem státní moci

Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 14:33 | totojane | ti zrovna maji co kvákat o korektností !...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 12:59 | DRK | "a začala k obsahu některých ruských,...

Zobrazit diskusi