CDR.cz - Vybráno z IT

Folding@Home překonal 15x nejrychlejší superpočítač světa, hledá lék na COVID-19

Iniciativa Folding@Home spojuje již výpočetní výkon desetitisíců grafických karet a milionů jader procesorů, aby napomohla vývoji účinné vakcíny proti COVID-19.

Zdroj: Pixabay

Už poměrně dlouhou řadu let existuje projekt distribuovaných výpočtů Folding@Home. Nyní však tento projekt zaznamenává neobvyklý zájem díky koronaviru a lidí odhodlaných s touto pandemií bojovat. V současné době dokonce překonal svojí výpočetní kapacitou až patnáctkrát výpočetní kapacitu nejlepšího superpočítače na světě.

Jeho výpočetní kapacita podle nejnovějších zpráv činí 2,43 exaFLOPS a skládá se z 545 tisíci nVidia GPU, 120 tisíci AMD GPU a zhruba 1,5 miliony procesorů složených z celkem 11 miliony jader. I když v rámci Folding@Home běželo několik jiných projektů, získal postupně COVID-19 naprostou nadvládu a hlavní prioritu.

Zdroj: WCCFTECH

Většina výpočetního výkonu se tak nyní soustředí na hledání nejvhodnějšího a hlavně účinného protiléku. Celý tento obrovský projekt pak má na svědomí skupina vědců vystupující pod názvem Pande Lab ze Stanfordovy univerzity a již od samého počátku se tito vědci snaží řešit nejrůznější problémy molekulární biologie. Tento systém sdíleného výpočetního výkonu je podobný tomu, který je využíván při těžbě kryptoměn. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Folding@Home překonal 15x nejrychlejší superpočítač světa, hledá lék na COVID-19

Žádné komentáře.