CDR.cz - Vybráno z IT

Humanoidní robot Atlas už dokáže chodit v sutinách. Stane se z něj záchranář

Společnost Boston Dynamics darovala svému humanoidovi nový software od IHMC, který umožňuje kráčet i po sutinách. Věří, že jednou bude plnohodnotným záchranářem.

Mnoho vědních a průmyslových odvětví doufá, že se jednou povede vyvinout takového humanoida, který bude co nejvíce podobný člověku. Při nejmenším chtějí, aby byl schopný sám chodit a plnit zadané úkoly. Trhu s humanoidními roboty vévodí společnost Boston Dynamics. Nyní přišla s novou verzí jednoho z jejich robotů, zvaného Atlas, která posune robotiku zase o kousek dopředu. 

Atlas spatřil světlo světa již v roce 2013, ale v té době byl jak malé dítě, které udělá sice krok, ale potřebuje, aby ho někdo řídil. V případě Atlasu to byl vyškolený operátor prostřednictvím uživatelského rozhraní. S přicházejícími verzemi se pozvolna zlepšovala i chůze, ale problém s nedostatečnou stabilitou na nerovném terénu stále přetrvával.

V nedávné době obdržel tento humanoid nový software z Institutu pro lidské a strojové poznávání (IHMC), který umožňuje Atlasu zmapovat pomocí senzorů terén, rozdělit ho do různých sekcí a v rámci každé sekce si stanovit polygony. Jinými slovy to znamená, že teď již Atlas dokáže propočítat každý krok velice pečlivě a provést takovou sérii pohybů, která zajistí jeho maximální stabilitu.

Díky tomu se může bezpečně pohybovat i v úzkých a nerovných prostorech nebo třeba v troskách a sutinách. Předpokládá se, že by právě tato vlastnost mohla jednou v budoucnu pomoci záchranářům při vyprošťování osob zavalených po zemětřesení nebo při mapování nebezpečného a nestabilního prostředí, kde by bylo nebezpečí ohrožení lidského života.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Humanoidní robot Atlas už dokáže chodit v sutinách. Stane se z něj záchranář

Žádné komentáře.