CDR.cz - Vybráno z IT

IBM končí s vývojem technologie pro rozpoznávání obličejů, prý je neetická

Společnost IBM se rozhodla, že ukončí svůj dlouholetý vývoj systému pro rozpoznávání obličejů. Podle oficiálního vyjádření jde o strach ze zneužití. Otázkou ovšem zůstává, do jaké míry společnost IBM skutečně bojuje za lidská práva a do jaké se jen jedná o správně načasovaný krok, který byl plánovaný již delší dobu.

Zdroj: The Verge

I když se zpočátku možná zdálo, že systém rozpoznávání obličejů je do jisté míry záchrana při honbě za zločinci i jako sofistikovaný systém zabezpečení různých zařízení, postupně přicházejí i samotné společnosti vyvíjející tuto technologii na to, že takovýto systém nemusí být příliš etický a v krajním případě se dá i zneužít.

Jednou z těchto firem je i světoznámá IBM, jejíž šéf, Arvind Krishna, osobně zaslal americkému Kongresu dopis, kde se snaží americkým zákonodárcům vysvětlit, že podle něj ani podle jeho společnosti nemá další vývoj systému rozpoznávání obličejů své opodstatnění. Krishna chce podnítit celonárodní dialog, který by měl odpovědět na zásadní otázku – zda je systém rozpoznávání tváří správný a etický.

Zdroj: Micro.medium.com

Tento dopis je pravděpodobně reakcí na současné nepokoje a demonstrace proti policejní brutalitě. Krishna totiž poukázal na to, že tento systém se může stát v rukou bezpečnostních složek i nástrojem k rasovému profilování. V dopise pak uvádí, že IBM nehodlá tolerovat jakékoliv zneužití jejich technologie k rasovému profilování či porušováním základních lidských práv a svobod.

Krishna však připouští i možnost, že by tuto technologii znovu použili, ale pouze pod podmínkou, že bude zajištěno její etické použití. Jak ovšem uvádí magazín TechCrunch, všechno má dvě strany mince a ani úmysly IBM zřejmě nejsou tak zcela nezištné. Oblast rozpoznávání obličejů je stále ještě v plenkách, a proto není tolik výdělečná jako jiné oblasti. Jinými slovy to znamenalo velké množství nákladů, které nebyly rentabilní. Ukončení vývoje nerentabilní technologie v době protestů za lidská práva tedy může být jen dobrým marketingovým tahem.

Tagy: 
IBM
Zdroje: 

Diskuse ke článku IBM končí s vývojem technologie pro rozpoznávání obličejů, prý je neetická

Středa, 17 Červen 2020 - 12:24 | rman | A nebo uz je vyvoj proste dokoncen do takovyho...
Středa, 17 Červen 2020 - 12:23 | rman | Ja bych spis rekl ze oficialne, ale neverejne :-)
Pátek, 12 Červen 2020 - 21:35 | r23 | No jo, na lootery uz se vari voda. A to je dobre.
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 13:01 | DRK | Pochybuji že vývoj nebude někde neoficiálně...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 08:28 | Artael | Všechno se dá použít jako "zbraň" a...

Zobrazit diskusi