CDR.cz - Vybráno z IT

Indie se vydala na Měsíc, vyslala vlastní sondu Čandrájan-2. Uspějí tentokrát?

Indie uskutečnila druhý pokus o vyslání své vlastní sondy na Měsíc. Doufá, že tento pokus, představující i nemalé finanční investice, dopadne již ke spokojenosti celé vědecké obce.

V Indii mají tento týden velkou slávu, protože úspěšně vypustili do vesmíru svoji sondu Čandrájan-2 (ve volném překladu Měsíční loď 2). Ta by se měla pokusit o měkké přistání na Měsíci někdy v průběhu září. Tento manévr se prozatím podařil pouze Spojeným státům, Rusku a Číně.

Raketa GSLV Mk.3 odstartovala z indického kosmodromu Šríharikóta přesně podle harmonogramu v pondělí v 11.13 SELČ. K úspěšnému startu poděkoval na twitteru i indický premiér Naréndra Módi:Díky Čandrájanu se indický lunární program významně posune vpřed. Naše současné znalosti o Měsíci se podstatně rozšíří.“

Celý tento projekt, týkající se lunárního programu, vyšel indickou vládu v přepočtu na 3,2 miliardy korun. Celá sonda se pak skládá ze tří hlavních částí, kterými jsou:

  • družice, jejíž úkolem bude obíhat kolem Měsíce, poskytovat datovou podporu aparátům na povrchu a také provádět snímkování povrchu Měsíce ve vysokém rozlišení
  • přistávací modul s vědeckými přístroji
  • šestikolové robotické vozítko

Hlavní chlouba celé expedice pak má být bezesporu přistávací modul, který má za úkol provést různá seismografická, teplotní či elektromagnetická měření. Jedná se již o druhý pokus Indie dostat se na povrch Měsíce, protože družice Čandrájan 1 byla vyslána v roce 2008 směrem k Měsíci, ale o rok později již byla prohlášena za ztracenou. Neméně tragicky dopadla i dopadová sonda, která se bohužel roztříštila o povrch Měsíce při prudkém nárazu. Není tak divu, že celá indická vědecká obec doufá v úspěšný druhý pokus.

Diskuse ke článku Indie se vydala na Měsíc, vyslala vlastní sondu Čandrájan-2. Uspějí tentokrát?

Úterý, 3 Září 2019 - 21:37 | Vratislav Boch | Indie, indie.... počkejte! Není to ta země ve...
Pátek, 26 Červenec 2019 - 14:07 | krakora | "Celý tento projekt, týkající se lunárního...

Zobrazit diskusi