CDR.cz - Vybráno z IT

Jak to na Zemi vypadalo před 200 miliony let? NASA vypracovala názornou animaci

Slunce obíhá v rámci naší galaxie po své vlastní oběžné dráze. Jedna jeho cesta trvá 200 milionů let. V době kdy zde bylo naposledy, panovala na Zemi Jura. NASA vytvořila názornou animaci, která představuje jednotlivé období vývoje dinosaurů na Zemi znázorněné na oběžné dráze Slunce.

Stejně tak, jako Měsíc obíhá kolem Země a Země kolem Slunce, tak i Slunce obíhá okolo naší galaxie. Touto galaxií je Mléčná dráha, která jako jediná známá poskytuje vhodné podmínky k tomu, aby zde mohl již několik set milionů let existovat život. Jedna cesta našeho Slunce po své ose trvá zhruba 200 milionů let.

Během celé této doby je však, naštěstí pro nás, oběžná dráha v dostatečné vzdálenosti od středu galaxie, která disponuje nezdravě vysokou mírou radiace. Vývoj jednotlivých druhů dinosaurů na naší planetě během putování po oběžné dráze názorně představuje krátká animace, která byla vytvořena v Power Pointu za 4 hodiny, od Jessie Christiansen z Kalifornského technologického institutu.

Na animaci je vidět, že když se slunce nacházel naposledy v tomto bodě na své oběžné dráze, bylo zde na Zemi akorát období Jury. Další zajímavostí je, jak nepatrné je období, kdy tuto planetu obýval člověk v porovnání s obdobím, během kterého zde pobývali dinosauři.

V animaci jsou dokonce patrná nejen historická období, ale také i nejvýznamnější zástupci každé etapy. Celý vývoj dinosaurů byl ukončen dopadem velkého asteroidu, který zničil až 75 % biodiverzity na Zemi. Je však jasné, že tyto údaje jsou jen přibližné, protože se musí přihlédnout například k tomu, že naše galaxie také pluje vesmírem nebo na různě dlouhou délku oběžné dráhy různých planet či další vlivy ovlivňující aktuální polohu naší sluneční soustavy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak to na Zemi vypadalo před 200 miliony let? NASA vypracovala názornou animaci

Čtvrtek, 14 Listopad 2019 - 14:26 | Kazaxx | Proč se furt zdůrazňuje verze s asteroidem, když...
Středa, 13 Listopad 2019 - 12:27 | CyberAngel | Dobře řečeno :)
Středa, 13 Listopad 2019 - 11:16 | Bendža | No pokud Slunce obíhá kolem naší Galaxie, tak...

Zobrazit diskusi