CDR.cz - Vybráno z IT

Jak založit či zrušit SIPO? Má tato služba ještě dnes své opodstatnění?

SIPO má stále zavedené mnoho domácností, ale přesto se najdou lidé, kteří možná nevědí, co to je a jak funguje. Právě proto jsme se rozhodli připravit tento článek, ve kterém vám přehledně vysvětlíme, co to je, jak se zakládá a jak se dá také zrušit.

Zdroj: Shutterstock

Co to je SIPO?

SIPO je v podstatě jednoduchý platební nástroj, který dokáže sdružit veškeré pravidelné platby, jako je úhrada účtů za vodu, plyn, nájem, telefon, pojištění nebo poplatky za rozhlas a televizi. V praxi vám to tak usnadní práci a nebudete muset myslet na všechny faktury jednotlivě, ale vše vyřídíte skrze jedinou částku.

SIPO bylo ve své době velice pokrokové a usnadnilo mnoha lidem práce a starosti. V dnešní době je možné celé SIPO nahradit i hromadou trvalých příkazů a inkas nastavených na běžném účtu. Nemusíte pak ani nikam chodit a u většiny bank jsou tyto služby bez poplatku. 

Jak si založit SIPO?

Založení SIPA je možná jednodušší, než si myslíte, protože stačí zajít na pobočku České pošty spolu s vaším dokladem totožnosti, např. občanským průkazem. Tam vám na počkání založí vaše SIPO a vygenerují tzv. „spojovací číslo“. Toto spojovací číslo pak předáte dodavatelům svých služeb, kteří vám právě na toto číslo budou posílat veškeré účty. Poslední, co musíte ještě vyřešit, je, jak budete SIPO platit. Zde se pak nabízí přímo na pobočce České pošty, jednorázovým příkazem nebo inkasem z vašeho bankovního účtu.

Jak zrušit poplatek za SIPO?

Spolu se SIPEM vám přijde i poplatek za zprostředkování této služby. Podle oficiálních údajů má až 80 % lidí používajících SIPO nastaveno zasílání poštou. Za tento malý papírek ve schránce zaplatíte 18 Kč. Nejde samozřejmě o horentní sumu, ale když si to dáte dohromady za několik let v řadě, už to je vyšší částka, kterou platíte zcela zbytečně.

Pokud chcete platit místo 18 Kč pouhých 5 Kč, vezměte si jakýkoliv doklad SIPO, své spojovací číslo, doklad totožnosti a jděte na kteroukoliv pobočku České pošty. Zde u přepážky vyplníte krátký formulář a od příštího měsíce vám bude SIPO chodit na zadanou e-mailovou adresu, čímž můžete ušetřit nějaký peníz k dobru.

Co vše lze platit přes SIPO?

Prostřednictvím SIPO lze hradit platby jen těm příjemcům, kteří svým klientům takový způsob úhrady nabízejí. To znamená, že o službu SIPO projevili zájem a mají na ni s Českou poštou uzavřenu tzv. Příkazní smlouvu.

Seznam příjemců SIPO najdete ke stažení na webových stránkách:
https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo#platby

Jak provést změny v SIPO?

Změna v evidenci a nastavení služby SIPO je prováděna dle podmínek služby pouze osobně na kterékoliv pobočce České pošty (mimo tzv. Výdejní místa a Pošty Partner označené jako vymístěná přepážka) po předložení dokladu SIPO a osobního dokladu plátce SIPO.

Jak změnit limit pro SIPO?

Služba SIPO není omezována limity ani celkovým, ani pro jednotlivé položky. Pokud hradíte SIPO inkasním způsobem z banky, pak pouze ve své bance budete mít pro tuto celkovou platbu nastavenou limitní částku, kterou banka může uhradit. Pro zjištění a úpravu výše limitu můžete ve své bance.

Jak dlouho trvá vyřízení změny v SIPO?

Změna v SIPO se projeví v následujícím měsíci.

Kdy je splatnost SIPO?

Banky hradí inkasním způsobem SIPO svých klientů obvykle ve dvou termínech a to před 15. dnem v měsíci, a pokud klient nemá k tomuto datu na účtu dostatek finančních prostředků, pak bývá proveden opakovaný pokus o stažení platby před 23. dnem v měsíci.

Jak zaplatit SIPO převodem?

SIPO může být uhrazeno jednorázovým příkazem k úhradě (JPÚ), kdy je nutné správně použít identifikační údaje podle pokynů z rubové strany platebního dokladu SIPO (v rámečku) nebo použít QR kód. Platbu touto formou je nutno provádět tak, aby částka byla připsána na účet pošty vždy do konce měsíce. Poplatek za tuto formu úhrady je 18 Kč a je naveden do dokladu SIPO v následujícím měsíci pod kódem 306.

Pokud platba přijde opožděně nebo s chybnými identifikačními údaji, pak je neidentifikovatelná a obratem se vrací na účet odesílatele platby.

Jakými způsoby lze zaplatit SIPO?

Kromě platby převodem je možné SIPO uhradit také v hotovosti poštovnímu doručovateli (poplatek 32 Kč) nebo na poště (poplatek 22 Kč).

Více informací o možnostech platby SIPO zde:
https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo#placeni

Jak zjistím, co platím v SIPO?

Na platebním dokladu SIPO, který je plátci vždy zasílán, jsou rozepsané jednotlivé položky navedené pro konkrétní měsíc.

Jak zrušit SIPO? Co dělat, když zemřel majitel SIPO?

Požádat o ukončení smlouvy SIPO lze na poště (i za zemřelého). Pracovnice vystaví (vytiskne) „Zrušení platebního prostředku - Žádost“, kterou podepíše plátce (pozůstalý). Prokáže se dokladem SIPO a osobním dokladem (případně i úmrtním listem).

Lze SIPO zrušit přes datovou schránku?

Žádost o ukončení smlouvy SIPO lze odeslat i prostřednictvím datové schránky (ID datové schránky České pošty, s. p.: kr7cdry) nebo na e-mailovou adresu sipo-reklamace.vakvi@cpost.cz. Ve druhém případě je nutné, aby byl e-mail opatřen elektronickým podpisem.

Žádost o zrušení SIPO by měla obsahovat minimálně spojovací číslo plátce, jméno a příjmení plátce, datum a místo narození plátce, adresu trvalého bydliště nebo kontaktní adresu plátce. V případě zrušení platby SIPO z důvodu úmrtí musí být žádost doložena i dokladem, který zákonem stanoveným způsobem prokazuje úmrtí plátce (tzn. úmrtní list).

Zdroje: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak založit či zrušit SIPO? Má tato služba ještě dnes své opodstatnění?

Pátek, 15 Prosinec 2023 - 22:45 | Mi Chal | To je nějaký vtip, ne? Kdo tu službu má, tak ty...
Sobota, 9 Prosinec 2023 - 18:30 | tož brum | no a potom máš realitku, která nic jiného než...
Pátek, 8 Prosinec 2023 - 08:32 | Pajka | 1) dohoda se všema stranama, které máte v sipu,...
Čtvrtek, 7 Prosinec 2023 - 16:53 | RedMaX | Rok se s rokem sešel a zase je tu SIPO, dokonce...
Sobota, 10 Prosinec 2022 - 16:54 | Zabahaz | SIPO je hlavně služba, která vám nejdříve dá...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2022 - 10:34 | ventYl | SIPO je hlavne sluzba, ktora patri do 70. rokov...
Středa, 7 Prosinec 2022 - 11:25 | Derryk | Datová Schránka
Úterý, 6 Prosinec 2022 - 12:22 | Stan | Co je to DS?
Úterý, 6 Prosinec 2022 - 12:22 | Stan | I za tohle si nechají platit, všude jinde je to...
Úterý, 6 Prosinec 2022 - 07:45 | Zog Zogothowics | To bohužel není trolling, ten člověk je prostě...

Zobrazit diskusi