CDR.cz - Vybráno z IT

Jak zrušit účet na Instagramu? Dočasná deaktivace je snadná, smazání se skrývá

Někdy se stane, že chceme smazat svou digitální stopu z virtuálního světa. Sociální sítě však tyto možnosti chytře schovávají, aby únik nebyl tak snadný. Jak deaktivovat Instagram? Jednoduše. Jak smazat Instagram? Tento postup už je výrazně komplikovanější.

Zdroj fotografie: Vlastní

Musíme upozornit na zásadní rozdíly mezi deaktivací a trvalým smazáním účtu. Většina sociálních platforem, včetně Instagramu, nabízí deaktivaci vašeho účtu, přičemž zmizíte vašim přátelům ze seznamu, nebudou se objejovat vaše přispěvky a nebudete na sociální síti dohledatelní. Vaše data však budou i nadále připravena se kdykoliv vynořit, pokud si své rozhodnutí rozmyslíte. Znovu aktivovat svůj účet můžete kdykoliv, když se přihlásíte a vaše data, přátelé, obsah zůstane na svém místě. 

Důvodů k trvalému smazání účtu na sociálních sítí je hodně. Někdy jsou důvody ke smazání čistě racionální, jako například duplicita účtů, ztráta kontaktů kvůli migraci na jinou platformu, nebo že váš účet přestal být užitečný. Jelikož ale lidé často jednají s horkou hlavou, většina sociálních sítí vás nabádá spíše k deaktivaci. Trvalé smazání totiž nelze vrátit zpět. 

Zdroj fotografie: Shutterstock

Jak deaktivovat účet na Instagramu? 

Dočasná deaktivace, jak již bylo uvedeno, slouží spíše k odpočinutí od sociálních sítí a možnému budoucímu návratu. Tato možnost bývá tou lepší volbou. Nic vám nebrání toto rozhodnutí přehodnotit a buďto se k využívání Instagramu vrátit nebo si po čase svoji volbu stvrdit trvalým smazáním, pokud vám skutečně nebude chybět. 

  • Přihlaste se na Instagram z počítače nebo telefonu (kde je uživatelské rozhraní stejné, jen musíte více rolovat).
  • Klikněte na svůj profilový obrázek a na Upravit profil.

Zdroj fotografie: Vlastní

  • Posuňte se dolů a vpravo dole klikněte na Dočasně deaktivovat můj účet.

Zdroj fotografie: Vlastní

  • Z rozbalovací nabídky u možnosti Proč chcete svůj účet deaktivovat? vyberte vhodnou odpověď a znovu zadejte heslo. Možnost deaktivace účtu se zobrazí až potom, co z nabídky vyberete nějaký důvod a zadáte heslo.
  • Klikněte na Dočasně deaktivovat účet. Kliknutím na Ano akci potvrdíte a kliknutím na Ne ji zrušíte.

Zdroj fotografie: Vlastní

Při dočasné deaktivaci účtu se váš profil, fotky, komentáře a To se mi líbí skryjí. Skryté zůstanou, dokud se nepřihlásíte, a účet tak znovu neaktivujete. Účet si navíc můžete deaktivovat jen jednou týdně.

Jak smazat účet na Instagramu? 

Trvalé smazání účtu k slouží, jak již bylo zmíněno k spíše racionálním důvodům. Většina sociálních sítí vás od tohoto kroku bude chtít odradit, a tak se k této možnosti nedostanete snadnou cestou. Než účet odstraníte, doporučujeme se přihlásit a stáhnout si kopii svých informací (například fotky a příspěvky) z Instagramu. Po odstranění účtu už nebudete mít přístup k nástroji Stahování dat na Instagramu. 

  1. Vpravo dole klepněte na svůj profilový obrázek a přejděte na svůj profil.
  2. Nahoře klepněte na Nastavení 
  3. Klepněte na Soukromí a zabezpečení.
  4. Posuňte se dolů na Stažení dat a klepněte na Požádat o stažení.

No a konečně návod k trvalému smázaní účtu na Instagramu, který si dává hodně záležet, abyste celou cestu k odkazu o Odstranění účtu jen tak rychle nenašli:

Pokud nejste přihlášeni k Instagram účtu, přihlašte se a klepněte na svůj profil, dále pak na Upravit profil, v seznamu klikněte na Nápověda, hned pak na Centrum nápovědy, otevře se vám nová stránka.

Zdroj fotografie: Vlastní

V levém seznamu rozbalovacích lišt vyberte Správa účtu a klikněte na Odstranění účtu. Zobrazí se vám dialog opět rozbalovacích lišt a vy vyberte Odstranění instagramového účtu. V textu podle pokynů klepněte na Odstranění účtu

Zdroj fotografie: Vlastní

  1. Z rozbalovací nabídky pod možností Proč chcete odstranit účet? vyberte vhodnou odpověď a znovu zadejte heslo. Možnost trvalého odstranění účtu se zobrazí až potom, co z nabídky vyberete nějaký důvod a zadáte heslo.
  2. Klikněte na Odstranit se jménem vašeho účtu.
  3. Po odstranění účtu se můžete znovu zaregistrovat se stejným uživatelským jménem nebo jméno přidat k jinému účtu, pokud si ho už na Instagramu nevybral někdo jiný, ale budete mít čistý profil, bez vašeho už smazaného obsahu.
  4. Po uplynutí 30 dnů od podání žádosti o odstranění účtu bude váš účet (a všechny informace v něm) trvale odstraněný. Žádnou z informací už nebudete moct obnovit.

 

Zdroj fotografie: Vlastní

Důrazně tak doporučujeme si vše dopředu rozmyslet, abyste později nelitovali a nevzpomněli si například, že jste měli nějaký důležitý kontakt, či fotku, na které vám záleželo, kterou jste si nezazálohovali. 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak zrušit účet na Instagramu? Dočasná deaktivace je snadná, smazání se skrývá

Žádné komentáře.