CDR.cz - Vybráno z IT

Kde byste bydleli před 750 miliony lety? Zadejte si adresu do interaktivní mapy

Tato 3D vizualizace zeměkoule vás vezme do období před 750 miliony lety. Můžete si dohledat svou adresu či stát a sledovat, jak se v průběhu historie měnilo geologické rozložení desek na naší planetě.

Zajímalo vás někdy, jak to vypadalo v místě vašeho bydliště před 750 miliony let? Iana Webstera, administrátor největší databáze dinosaurů, totiž ano. Rozhodl se proto vytvořit novou interaktivní mapu, která nabízí možnost podívat se na naší planetu v průběhu posledních 750 milionů let. 

Aplikace obsahuje vrstvu s moderními politickými hranicemi, kde je možno dohledat i konkrétní adresu. Dále nabízí zobrazení rozložení kontinentů dle různých zlomových událostí v historii, jako například období prvního výskytu primátů, dinosaurů, travin, plazů, hmyzů a dalších. Nejstarším obdobím, které můžete navštívit, je sturtské zalednění kryogenu před 750 miliony let, kde byla země pokryta převážně sněhem a ledem.

Pro pohodlný pohyb napříč dobami je možné použít levé a pravé kurzové tlačítko. Tento model bohužel postrádá nějakou plynulou animaci, která by jistě podtrhla sledování geologického vývoje konkrétního místa. Mezi jednotlivými epochami musíte nepohodlně a nepřehledně přepínat. 

Podle Webstera se jedná o open-source vizualici založenou na projektu GPlates. Tento software napomáhá geologům napříč světem ke zkoumání tektonických dat. Připouští však, že údaje je nutné brát s rezervou, protože nejsou zcela přesné. I přes to, že nezobrazí striktní hranice vašeho pozemku, se jedná o jednu z nejpropracovanějších vizualizací geologického vývoje naší planety.

Pokud si chcete pohrát s vývojem Země a prozkoumat, jak se okolí vašeho domova měnilo během milionů let, můžete tak učinit zde.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Kde byste bydleli před 750 miliony lety? Zadejte si adresu do interaktivní mapy

Úterý, 19 Červen 2018 - 17:53 | DRK | Tak meteorit bych tomu neříkal když to mělo...
Pondělí, 18 Červen 2018 - 10:51 | Dave Tramtunberk | Dost to nesedí. V první řadě velká chyba je že to...

Zobrazit diskusi