CDR.cz - Vybráno z IT

Koronavirus i bez českých obětí ovlivňuje zdejší průmysl a technologii

I když u nás zatím není koronavirus, již nyní výrazně ovlivňuje naši ekonomiku, technologii, průmysl a další. Ministr zdravotnictví ČR se snažil uklidnit širokou veřejnost tím, že i v případě rozšíření koronaviru do ČR budeme dostatečně připraveni.

I když některé zdroje hovoří o postupném útlumu při šíření koronaviru, jiní odborníci se naproti tomu obávají ještě většímu a masivnějšímu rozšíření. U nás v České republice se prozatím žádná nákaza neprojevila, ale je nutné podotknout, že několik podezření jsme zaznamenali i zde.

Nejvíce tuto epidemii pocítili zřejmě podnikatelé, kteří s Čínou jakkoliv obchodují. Vzhledem k situaci právě v Číně mnoho závodů a výrobních linek stojí. Tento nedostatek mohou v konečném důsledku pocítit i spotřebitelé těchto společností v Česku. Problém zaznamenávají i dodavatelské řetězce, které mají značný problém s dodávkami elektroniky, součástek a spotřebního zboží. S podobnými problémy se ovšem setkávají i naši podnikatelé. Jedna z českých firem například vyrábí důlní techniku na své nově připravované výrobní lince v Číně. 

Česká republika musí však být připravena nejen po ekonomické a technologické stránce, ale také po stránce zdravotnické, proto Ústřední epidemiologická komise svolává na tento čtvrtek schůzi, kde by se mělo řešit případné rozšíření této epidemie k nám. Ministr zdravotnictví se zhrozil nad skutečností, že v Itálii je již více než 150 nakažených.

Na druhou stranu se snažil uklidnit veřejnost, že naše země má jedny z nejpřísnějších opatření v Evropě a navíc česká legislativa umožňuje uzavřít do karantény i celá města, podobně jako v Číně nebo Itálii. Pro případné nakažené je zde k dispozici více než 1000 infekčních lůžek.

Navíc je u nás k dispozici i dostatečné množství roušek s filtry proti mikroorganismům. V případě rozšíření koronaviru po celé Evropě se chystá její vedení cíleně a koordinovaně pozastavit fungování Schengenu. Eurokomisař Janez Lenarčič však ujistil, že to je jen jeden z možných scénářů a že prozatím se Evropská unie k něčemu takovému nechystá.

Diskuse ke článku Koronavirus i bez českých obětí ovlivňuje zdejší průmysl a technologii

Středa, 26 Únor 2020 - 10:15 | Tom Buri | CDR.. Coronavirus Dramatic Reports.. ;)
Úterý, 25 Únor 2020 - 15:31 | taydj | oh...
Úterý, 25 Únor 2020 - 12:39 | Kert | Už někdy někdo slyšel říct ministra: "Jsme v...

Zobrazit diskusi