CDR.cz - Vybráno z IT

Letečtí stíhači v boji. Indie ztratila dva Migy a Pákistán jednu stíhačku F-16

Dvě jaderné mocnosti, Indie a Pákistán jsou na pokraji války. Nejintenzivnější konflikt se zatím odehrává na indicko-pákistánském nebi, kdy proti sobě bojují piloti stíhaček a dále dezinformační kampaň na sociálních sítích.

Letecké souboje mezi piloty indického a pákistánského letectva začaly několik hodin poté, co Indie letecky udeřila na teroristické tábory islámských militantů na území Pákistánu. Indické letecké údery na území Pákistánu měly být odvetou za teroristický útok v Kašmíru, kdy sebevražedný atentátník zabil přes 40 příslušníků indické polovojenské policie.

Letecké údery na pákistánské území, kde se měly vyskytovat tábory teroristů provedla Indie za pomocí bojové letky víceúčelových bojových letounů Mirage 2000, kdy tyto letouny zničily svým přesným bombardováním vojenské tábory islamistů. Při indickém bombardování mělo zemřít přes 300 teroristů. Akci letounů Mirage 2000 dále podpořil letoun včasného varování a řízení EMB-145i a tankovací letoun Il-78MKI. Na celé akci bylo zajímavé to, že indické letouny se dostaly do a z pákistánského vzdušného prostoru, aniž by vstoupily do boje s pákistánským letectvem.

Den poté se rozhodlo pákistánské letectvo oplatit bombardování svého území stejnou mincí a poslalo své letadla vybombardovat cíle nacházející se v indické části Kašmíru. A v tomto případě mělo dojít k prvním leteckým soubojům mezi indickými a pákistánskými piloty.

Podle indické verze při leteckých soubojích ztratilo indické letectvo jednu stíhačku MiG-21 Bison a pákistánské letectvo jednu stíhačku F-16, což Pákistán popřel a přišel se svou vlastní verzí, že Indie při leteckých soubojích ztratila dva Migy a pákistánské letectvo vyvázlo beze ztrát. Indie a Pákistán mají svou vlastní verzi počtu sestřelů letounů, a jediné co jde oficiálně potvrdit je jedno sestřelené letadlo, kterým je stíhačka MiG-21 Bison. Indický pilot se stačil katapultovat a trosky stíhačky MiG-21 dopadly na území Pákistánu. Následně zajaly pákistánské bezpečnostní složky katapultovaného indického pilota Migu Abhi Nandama Varthamana.

Zajatý indický pilot pákistánskou armádou

Indický MiG-21 měl být sestřelen pákistánským letounem JF-17 Thunder, což (pokud je to pravda) je první zářez pro pákistánskou stíhačku JF-17, která kdy sestřelila jinou stíhačku. V minulosti sestřelila JF-17 ještě íránský dron. Stále ale nemůžeme s určitostí potvrdit, že MiG-21 byl sestřelen letounem JF-17 Thunder, protože se spekuluje že ji mohla sestřelit i pákistánská F-16.

Indický MiG-21 měl sestřelit pákistánský pilot, velitel letky Hassan Siddqui

Co se týče indického sestřelu pákistánské F-16 a dalšího indického Migu, tak tady přicházejí na řadu už jen spekulace, hlavně živené sociálními sítěmi. V jedné takové verzi došlo k souboji mezi indickými Su-30MK (což jsou zřejmě nejlepší letouny jaké Indie momentálně má) a mezi pákistánskými F-16, kdy došlo k sestřelu jedné F-16, jejíž trosky dopadly na pákistánské území.

Nakonec je tady ještě druhý sestřelený Mig, který indické letectvo nepotvrdilo, ale Pákistán trvá na tom, že ho sestřelil. Podle sociálních sítí mohlo jít buď o další MiG-21, nebo i o MiG-27 či MiG-29. Trosky druhého sestřeleného Migu měly dopadnout už na indické území.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Letečtí stíhači v boji. Indie ztratila dva Migy a Pákistán jednu stíhačku F-16

Úterý, 5 Březen 2019 - 04:12 | copperx | a další hlupaček co si myslí že radiace bude...
Neděle, 3 Březen 2019 - 10:17 | mykanec | Proč zatínat tipec? Já bych byl pro, aby se...
Neděle, 3 Březen 2019 - 03:41 | copperx | těm pošahancum by se mně zatnut tipec zavčasu než...
Pátek, 1 Březen 2019 - 10:29 | DRK | Tak jestli to byly jen migy 21 a piloti přežili...
Čtvrtek, 28 Únor 2019 - 15:00 | Noxik | Tenhle clanek ma u me velke plus proto, ze uvadi...

Zobrazit diskusi