CDR.cz - Vybráno z IT

Shardlight: výjimečná adventura s retro duchem a úžasnou atmosférou

Shardlight
Nezávislá scéna je v současné době průkopníkem, který se nebojí vystoupit ze zajetých kolejí a mnohdy překoná i velké tituly. Bohužel jim chybí dostatečný budget na velkou reklamu, a tak se o nich svět málokdy dozví. V našem novém seriále tuto chybu napravíme.

V současné době až pře-akčněných her s vyšperkovanou grafikou k dokonalosti a zaměřením na hollywoodské vzezření by objektivně dobrou, klasickou point’n’click adventuru hráč pohledal. Alespoň malou jiskřičkou naděje může být studio Wadjet Eye Games, které stojí například za velice povedenou hříčkou Primordia, jelikož nám právě přináší velice zajímavou post-apokalyptickou adventuru s názvem Shardlight.

Shardlight 1Shardlight 3

Shardlight na první pohled zaujme na dnešní poměry hlavně velice zajímavým grafickým zpracováním; jde totiž ve stopách svých předchůdců z minulého století (páni, to už je tak dlouho?) a sází na pixelovou, ovšem velice kvalitně zpracovanou grafiku. Není to jistě jediná věc, ve které své předky napodobuje a vzdává jim tak hold, zároveň se však nebojí v jiných aspektech celkového zpracování něco přidat; za zmínku stojí například velice kvalitní a atmosféru dokreslující hudba či implementovaný systém achievmentů, které lze všechny získat pouze tak, že hru prohledáte křížem krážem a nevynecháte jedinou dialogovou volbu či předmět k prohlédnutí.

Shardlight 2

Příběh je zasazen do post-apokalyptické doby, stejně jako tomu bylo u předchozí Primordie, tentokrát však lidstvo přežilo a rozdělilo se na dvě kasty – aristokracii, třídu řídící zemi s přístupem k antibiotikům, které mohou pomoct proti nově rozšířené smrtelné nemoci s názvem „Green lungs“ („Zelené plíce“), a zbytek obyvatelstva, které musí dodržovat nařízení od lehce ztotalizované aristokratické vlády.

Hlavní hrdinkou je mechanička Amy, která se snaží prokousat nehostinným světem a společností kolem ní, přičemž narazí nejen na problémy s nedostatkem jídla, ale také na různé kulty, uctívající například Havrany, kteří představují smrt. Příběh je napsán velmi dospěle a přináší zajímavé zvraty, na poli adventur se jedná určitě o nadprůměr, nicméně ho sráží velký nedostatek zajímavých postav; málokteré NPC, se kterým se ve hře potkáte, má zajímavý příběh nebo pro hráče přitažlivý charakter.

Shardlight 4Shardlight 5

Zároveň se příběh line dosti přímočaře, kdy se ani nenadějete a už jste součástí něčeho, o čem jste před malou chvílí neměli ani tušení a ani po odehrání této události to vlastně ještě pěkně dlouho nevíte. Proto je zarážející i charakter hlavní postavy Amy – chová se skoro až roboticky a nějak zapomíná alespoň trochu pochybovat nad tím, co se kolem ní vlastně děje. Na druhou stranu však nesmíme zapomenout vyzdvihnout velice dobrý voice acting a celkové zpracování dialogů, jelikož svět, ve kterém se příběh odehrává, je velice zajímavý a prozkoumání hodný, nejen procházením lokací, ale také posloucháním příběhů o něm.

Shardlight 6

V rámci samotného adventurního žánru se však jedná o klenot s neuvěřitelně přitažlivou atmosférou, skvělou hudbou, a pokud jste fanoušky pixelů, tak i nádherným grafickým zpracováním s neuvěřitelně dobře vymyšlenými hádankami – předmětů sice za hru nesesbíráte tolik, jako u některých jiných adventur, což však vůbec není na škodu, protože zde alespoň nenarazíte na problém s logikou, na který tyto hry často trpí, nevyskytují se zde tedy absurdity typu žebřík opravený žvýkačkou s použitím TOHO DRUHÉHO nože a ne toho prvního, co máte v inventáři (i když by v reálu fungovaly samozřejmě naprosto stejně), zastrčený v kalhotách, ale pouze chytré a naprosto logické hádanky, se kterými má občas i zkušený hráč adventur problém, ale po jejich vyřešení se chytá za hlavu a nadává si, jak na to mohl nepřijít už dřív.

Verdikt

Pro milovníky adventur lačnících po nových kouscích je Shardlight nutná koupě, kterou jistě mnoho z nich zhltne během jedné prodloužené noci. Herní doba je na indie point’n‘click adventuru lehce nad průměrem, mezi 10-15 hodinami, což také potěší. Doporučit ji bezpodmínečně musíme.

Tagy: 

Diskuse ke článku NEZÁVISLÝ SPECIÁL #1: Herní nálož indie pecek za poslední dobu

Úterý, 17 Květen 2016 - 15:31 | Psycho Mantis | z méně známých her mě osobně v poslední době...
Úterý, 17 Květen 2016 - 15:20 | Psycho Mantis | nemyslím si, že v recenzích by se měli uvádět...
Pondělí, 16 Květen 2016 - 19:23 | HKMaly | To je prece jasne: 390-550. Sirka rozsahu je...
Neděle, 15 Květen 2016 - 13:30 | Pastelka | Většina těch her má docela velký rozsah ceny....
Pátek, 13 Květen 2016 - 19:52 | HKMaly | Neslo by doplnit ceny? Nejlepe rovnou na prvni...
Pátek, 13 Květen 2016 - 13:33 | japkoslav | Díky za tip, novou hru od Wadjet Eye Games jsem...

Zobrazit diskusi