CDR.cz - Vybráno z IT

Mladík navrhl a vyrobil oblek Dr. Octopuse ze Spidermana. Co dokáže?

Mladý milionář Erik Finman, kterému se podařilo zbohatnout na Bitcoinu, dokázal spolu se svými kolegy navrhnout a na 3D tiskárně vytisknout funkční verzi obleku, který měl Dr. Octopus. Po drobných úpravách by prý uzvedl i automobil.

Když bylo Erikovi Finmanovi pouhých 12 let, uzavřel s rodiči zvláštní dohodu. Ti mu dovolili, že nemusí chodit na vysokou školu, když před svými 18. narozeninami vydělá milion dolarů. Tehdy bláhová podmínka se však stala skutečností. Erik vzal 1 000 dolarů, které dostal od babičky, a nakoupil nějaké Bitcoiny. Dnes je Erikovi 19 let a patří mezi nejmladší milionáře, kteří zbohatli na Bitcoinu. V současné době vlastní více než 400 BTC, což při aktuálním kurzu činí jmění okolo 55 000 000 Kč. 

Nyní však o Erikovi mluví celý svět, protože se mu podařilo navrhnout a na 3D tiskárně vytisknout funkční oblek podobný tomu, který nosil Dr. Octopus ze Spidermana, konkrétně z Raimiho trilogie. To vše udělal pro Aristoua Meehanda, desetiletého fanouška Marvelu, který je postižený hypermobilitou. 

Podle Erika je tento oblek pro Aristoua lepším řešením než klasické protetické náhrady, které jsou příliš drahé a stojí v řádech jednotek až desítek milionů korun. Proto se rozhodl vsadit spíše na 3D tisk v kombinaci s CNC obráběcí technologií. Návrh celého obleku trval šest měsíců.

Oblek je vybaven několika mikroprocesory, z nichž hlavní je Arduino Mega 2560. Ten řídí osm servomotorů pro chapadla a další stejnosměrné motory pro drápy. Dále je oblek vybaven několika ozdobnými LED diodami, které jsou zde částečně pro estetické účely a částečně jako informační prostředek indikující správnou funkci servomotorů. Chapadla a drápy jsou dále vyztužené pryskyřicí a uhlíkovými vlákny pro dosažení větší pevnosti.

Jako pohon zvolil Erik čtyřčlánkovou baterii Lithium Motorcycle. Tím dokázal snížit váhu na necelých 6 kg. Erik se snažil každou komponentu navrhnout tak, aby byla schopna vykonávat svou funkci a zároveň aby neobsahovala zbytečné součástky či díly. Chtěl, aby se nositel mohl volně pohybovat bez zbytečných kabelů a drátů.

Tento oblek je vytvořen tak, aby ho unesl desetiletý chlapec, proto může za pomoci obleku zvedat jen lehké předměty. Po určitých úpravách by však podle Erika mohl oblek nadzvednout i osobní automobil. 

Diskuse ke článku Mladík navrhl a vyrobil oblek Dr. Octopuse ze Spidermana. Co dokáže?

Žádné komentáře.