CDR.cz - Vybráno z IT

Mobilní verze Toru bude bez nutnosti instalace dalších aplikací

Tor, nejpoužívanější prohlížeč pro šifrované prohlížení internetu obsahující možnost VPN konektivity, se rozhodl, že mobilní verzi svého prohlížeče osvobodí od nutnosti instalovat další aplikace, např. Orbot. Do budoucna chce mít tuto aplikaci samostatnou.

Mnoha lidem záleží na jejich soukromí a ochraně citlivých údajů, ačkoliv by rádi zkoumali internet bez datových sběračů. V tom případě je lepší zvolit prohlížeč s integrovanou VPN. Pro desktopy se jich najde poměrně dost, s mobilními verzemi už je to o poznání horší. Může se to přitom zdát až nelogické, vezmeme-li v potaz, jak často jej využíváme a že většina se připojuje na neznámé veřejné sítě. 

Nyní však TOR, jeden z nejznámějších prohlížečů s možností VPN konektivity, plánuje vydat novou mobilní verzi prohlížeče, která bude běžně dostupná z Google Play a která bude zároveň zcela osvobozena od závislosti na dalších aplikacích.

Tor patří k nejpoužívanějším a nejoblíbenějším prohlížečům, které dokáží šifrovaně prohlížet internet. Až do současnosti bylo nutné pro plné využití Toru mít v mobilu nainstalovanou i proxy aplikaci starající se o zprostředkování přípojení, Orbot, bez které by byl nepoužitelný.

V současné verzi umístěné na Google Play píší autoři: „Poznámka: pro tuto verzi potřebujete mít nainstalovaný Orbot, proxy aplikaci, která propojí prohlížeč Tor s Tor sítí. V nadcházející verzi pro Android je naším cílem, aby se Tor mohl připojit k síti i bez Orbota.“ V současné chvíli se tedy bez Orbota neobejdete, což by se mělo v brzkém čase změnit. 

Nyní je Tor dostupný pouze ve verzi Alfa, která označuje prvotní základní podobu ve vývoji aplikace. Konečná verze prohlížeče Tor by měla spatřit světlo světa v průběhu roku 2019.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Mobilní verze Toru bude bez nutnosti instalace dalších aplikací

Středa, 26 Září 2018 - 14:51 | Asuan | mám dotaz pro znalé: Jak Tor síť řeší geoblokaci...
Středa, 26 Září 2018 - 14:47 | Asuan | lepší cestu vidím v "DNS over TLS" a...

Zobrazit diskusi