CDR.cz - Vybráno z IT

NASA ve spolupráci se SpaceX bude chránit Zemi před asteroidy pomocí sondy DART

Americká NASA zadala společnosti SpaceX úkol vynést do vesmíru sondu DART, která má za úkol cvičně odklonit asteroid z jeho trajektorie. Chce tak simulovat krizový scénář při ohrožení Země asteroidem.

SpaceX je společnost, která stoupá strmě vzhůru a může se pyšnit řadou projektů a kontraktů, a to v celkové hodnotě cca 12 miliard dolarů. Některé z nich se dají zařadit spíše do kategorie těch komerčnějších či obyčejných, jako například doprava družice či zásobování. Naproti tomu se zde vyskytují i vyslovené rarity.

 Planned, but still surprising, in-person keynote at @SmallSatBiz conference: @spacex vp/ build & flight reliability, Hans Koenigsmann. Says co now has >$12B in backlog.

NASA oznámila dne 11. dubna 2019, že společnost SpaceX vyhrála soutěž o vynesení družice DART (Double Asteroid Redirection Test) do vesmíru. Je to v podstatě úplně první mise tohoto druhu v historii, jejímž cílem je otestovat možnost odklonění tzv. blízkozemního asteroidu, který ohrožuje Zemi, z jeho dráhy.

Družice by po svém startu měla, díky solárnímu elektrickému pohonu, zamířit přímo k asteroidu označeném jako 65803 Didymos. Ke svému cíli, který je vzdálen 11 milionů kilometrů od Země, však dorazí až v říjnu 2022. Cílem družice však není jako kamikaze narazit do asteroidu, ale do jeho měsíčku o průměru 150 metrů při rychlosti družice 6 km/s. Tím by mělo dojít ke nepatrné změně trajektorie asteroidu.

Společnost SpaceX se k této misi vyjádřila následovně: „SpaceX je pyšné na úspěšné partnerství s NASA, které pokračuje touto důležitou meziplanetární misí. Tento kontrakt jen podtrhuje důvěru společnosti NASA ve schopnosti Falconu 9 absolvovat kriticky důležité vědecké mise, a to za nejlepší ceny na trhu.

V tuto chvíli asteroid Didymos nepředstavuje urgentní hrozbu pro naši planetu, ale jedná se spíš o testování záložního plánu, kdyby taková hrozba skutečně nastala. SpaceX bude startovat z rampy SLC-4E se svým Falconem 9 a DARTem až v červnu roku 2021. Po startu by NASA měla obdržet fakturu na 69 milionů dolarů, což je cena za start a veškeré náklady.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NASA ve spolupráci se SpaceX bude chránit Zemi před asteroidy pomocí sondy DART

Pondělí, 15 Duben 2019 - 17:00 | tomas-marny_1_2_3_4 | bylo by fajn kdyby ty obrázky šly zvětšit,musel...

Zobrazit diskusi