CDR.cz - Vybráno z IT

NASA vypracovává nový systém leteckého provozu pro drony ve městech

NASA spolu s Úřadem pro civilní letectví vypracovává nový systém pro provoz většího množství dronů ve městech. Očekává, že by drony mohly odlehčit pozemní dopravu.

V současné době funguje v oboru dopravy a logistiky jasná pravidla pro přepravu na pozemních komunikacích. Všichni je znají a měli by se jimi řídit, aby se předcházelo nebezpečným situacím a provoz běžel co nejplynuleji.

V budoucnu se však očekává, že se určitá část dopravy přesune z pozemních komunikací do vzdušného prostoru. Podstatnou část této vize by měly sehrát drony v roli poslíčků, pošťáků, ale třeba i jako pomůcka dopravních policistů pro snímání rychlosti vozidel.

Současná pravidla letového provozu jsou však nedostačující pro nastávající situaci, proto již čtyři roky pracuje NASA ve spolupráci s FAA (Úřadem pro civilní letectví) na novém systému. V současné době jsou již ve finální fázi praktických testů a zkoušek v Texasu a Nevadě. Výsledky těchto testů by měly být veřejně přístupné.

Cílem těchto testů by mělo být ověření všech protokolů, které souvisí s detekcí okolních objektů drony, vzájemnou komunikaci, antikolizní systém či nouzový přistávací režim. Následovat bude další série testů nejdříve v Renu v Nevadě a následně v Corpus Christi v Texasu.

Tentokrát budou testy zaměřeny na vzájemnou kooperaci a komunikaci několika dronů letících v jeden moment tak, aby pro běžné uživatele pozemních komunikací ani pro obyvatele nepředstavovaly žádnou hrozbu. Výrobců dronů si od toho slibují zvýšení produkce a prodejů svých zařízení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NASA vypracovává nový systém leteckého provozu pro drony ve městech

Neděle, 23 Červen 2019 - 10:49 | totojane | no to dopadne budou pršet drony z nebe :)))
Neděle, 10 Březen 2019 - 15:06 | tony | to si kdysi říkalo spousta lidí když venku ržálo...
Středa, 6 Březen 2019 - 10:32 | Kert | Mě vyhovuje současný stav. Nechci poslouchat ze...

Zobrazit diskusi