CDR.cz - Vybráno z IT

NÁVOD: Jak si vyrobit roušku? Stačí staré oblečení a kancelářská sešívačka

nepřehlédněte
V době, kdy na vás infekce číhá doslova na každém rohu, je nošení roušky téměř nezbytné. Bohužel se na většinu obyvatel nedostala řada, ba dokonce ani mnoho zdravotnických zařízení nemá takto základní pomůcku. Proto je na místě si vyrobit alespoň roušku plnící alespoň drobnou funkci ochrany před vzduchovými kapénkami, či přímém styku se sliznicí.

Zdroj: Pixabay

Vláda ČR právě vyhlásila omezení volného pohybu osob, a snaží se tak co nejvíce minimalizovat riziko nákazy nebezpečným a vysoce infekčním koronavirem. V celé republice pak vládne snaza maximalizovat sterilitu, přičemž úplně nejvhodnější by bylo , aby široká veřejnost aktivně používala ochranné roušky přes ústa a ideálně ten typ, který dokáže ochránit i před koronavirem, tedy respirátory. Takový scénář je ovšem optimistický a nereálný. 

Vláda ČR neustále slibuje, že dodá další desetitisíce respirátorů, ale vzhledem k tomu, že do poslední chvíle vyráběli čeští výrobci respirátory do Číny, nezbývají již další pro naše občany a je tedy logické, že těch pár tisíc roušek, co tu je, musí přijít zdravotnickému personálu, který má největší pravděpodobnost infikace.

Pokud zrovna nemáte doma jednorázovou roušku proti koronaviru, můžete si ušít vlastní. Ta sice není odolná proti koronaviru jako lékařská rouška z nanovláken, natož jak respirátory, ale částečně pomoci může. Také nám zabrání, abychom si, byť ze zvyku, strkali prsty do úst, do nosu, olizovali si prsty a zároveň zachytí ty nejhrubší částice vykašlávané z úst. Zastaví to tak například i jemné kapénky, pomocí kterých se vir šíří.

Zdroj: Novinky.cz

Návodů na šití respirátorů je na internetu bezpočet, tento konkrétní je dílo české návrhářky Dayi a budeme na něj potřebovat látku ze 100% bavlny, a to proto, aby se dala sterilizovat, vyvařit a použít znovu. Koneckonců, tento typ roušek se používal ještě před pár desítkami let běžně ve zdravotnictví. Je pochopitelné, že doma asi nikdo metrový textil nemá, ale stačí využít i prostěradlo či bavlněné tričko.

Jak si vyrobit roušku?

Látku si vystřihnete do čtverce o rozměrech 20x20cm a dva 3,5 cm široké metrové pruhy. Dvě protilehlé strany čtverce pak zahnete a prošijete, aby se látka netřepila. Vzor střihu si můžete stáhnout na stránkách návrhářky, podle kterého pak nastřihnete, zažehlíte a špendlíky zajistíte budoucí sklady.

Dva metrové pruhy také po obou stranách zahnete, zašijete a položíte si je těsně nad sebe. Zhruba doprostřed pak vložíte roušku a zajistíme špendlíky. Poté dle videa celou roušku i proužky prošijete. Tímto dostanete roušku, kterou můžete opakovaně používat, na rozdíl od těch jednorázových. Nemáte-li šicí stroj, můžete použít například kancelářskou sešívačku. 

Zdroj: Idnes

Svoji verzi ochranné pomůcky proti případné nákaze, i když trochu extravagantní, vymyslel také rektor ČVUT. Potřebujete jen obyčejnou PET láhev, kterou podle vzoru nastřihnete, oblepíte těsněním na okna a místo filtru vyplníte papírovými kapesníčky, popřípadě ubrousky z nanovláken. 

Zdroj: Novinky.cz

Pokud se vám podaří vyrobit několik kusů navíc, můžete je nabídnout jakémukoliv zdravotnickému zařízení, které mají v současné době silný nedostatek, nebo přinejmenším pomoci alespoň svým nejbližším, přátelům či sousedům. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NÁVOD: Jak si vyrobit roušku? Stačí staré oblečení a kancelářská sešívačka

Sobota, 21 Březen 2020 - 03:57 | junk mail | Celý svět se skládá z otvíráků na pivo.
Úterý, 17 Březen 2020 - 01:53 | RedMaX | Spousta lidi ma doma lyzarske nebo plovaci bryle...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 19:32 | DSonne | Osobně dávám přednost kvalitní plynové masce.
Pondělí, 16 Březen 2020 - 16:30 | Jáchym Flídr | Na druhou stranu jako jediná řeší problém s...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 11:26 | DRK | Rektor cvut vymyslel pěknou blbost. Párkrát se...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 11:02 | Viper ISO | Neochrani, ale vyrazne snizi % pravdepodobnosti...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 10:26 | georgeos | https://diit.cz/blog/jeste-jednou-k-rouskam-aneb-...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 08:19 | Pety | Představa, že vás ochrání respirátor třídy FFP3,...

Zobrazit diskusi