CDR.cz - Vybráno z IT

Nejlepší hlavolamy pro psy: Zaměstnejte jeho hlavu těmito 9 logickými hračkami

Domácí mazlíčci jsou většinou běžnou součástí rodiny, ale stejně jako u dětí, tak i u pejsků můžete narazit na akčního psa nebo lehce hyperaktivního. Hlídání takového psa je velice náročné a vyčerpávající. Ideální je takového pejska něčím zaměstnat, jako třeba hlavolamem, který navíc dokáže rozvíjet jeho intelektuální schopnosti. Psí hlavolamy pracují na principu hledání oblíbeného pamlsku nebo granulí.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Přestože v článku zmiňujeme konkrétní značky nebo produkty, prakticky každá má své konkurenční ekvivalenty. Většinu z nich seženete za zlomek ceny z čínských e-shopů nebo v tuzemských obchodech pro mazlíčky od různých výrobců. 

Classic Kong

Klasický Kong je jedna z nejpopulárnějších hraček, která má rozvíjet uvažování a schopnost řešení problémů. Její velkou výhodou je i určitá odolnost, takže ji pes nerozkouše do druhého dne. Princip této hračky je, že dovnitř dáte pamlsek, který pes cítí, ale nemůže se k němu dostat, proto neustále kouše a žvýká. Někteří dokonce plní tuto hračku smetanovým jogurtem nebo namočenými granulemi a poté to nechají zmrazit, aby pejsek dostal svou vlastní zmrzlinu.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Dog Brick

Tento hlavolam je interaktivní hra, která zabaví mazlíčka a rozvine jeho IQ. Dog Brick se skládá z malých krabiček, do kterých se zavírají pamlsky a úkolem psa je tuto krabičku vyndat a zkusit ji otevřít, aby si mohl užít pamlsek. Mimo to jsou zde i posouvací části, kdy pejsek musí tlapkou nebo čumákem odsunout víčko. Díky svému tvaru a provedení můžete pejskovi nastavit hned několik obtížností a pejsek tak může inteligenčně růst. Tento hlavolam je pro pejsky, kteří jsou hraví a trpěliví.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Pamlsková kulička

Zdroj fotografie: Shutterstock

Do pamlskové kuličky ukryjete libovolný počet granulek, ale své útroby jen tak nevytrousí. Uvnitř se skrývá změť uliček, kterými se pamlsek postupně přemisťuje, dokud nakonec nevyklouzne. Váš mazlíček se tak za ním bude honit opravdu dlouho, a vy máte skvělou příležitost otestovat jeho trpělivost. 

Zpomalovací miska Slow Bowl

Zdroj fotografie: Shutterstock

V případě zpomalovací misky nejde přímo o hlavolam, i když mozkové závity bude muset pejsek také zapojit. V praxi to pejskovi umožní hravým způsobem se najíst a zároveň zabrat tím nějaký čas. Tato miska je vhodná i pro ty pejsky, kteří nechtějí z obyčejných misek jíst nebo naopak hltají. Designově se jedná o obyčejnou misku, která má na dně určitý labyrint či strukturu, mezi jejíž stěny zapadnou pamlsky a granule a pejsek je musí jazykem vylovit.

Tornado

Tato hračka je pro mnohé pejsky již skutečný hlavolam, protože ukrývá dvanáct různých schovávaček. Pro samotného pejska to přinese velkou zábavu, naučí ho to přemýšlet a zdokonalí si svou inteligenci. Svou konstrukcí umožňuje ponechat pejska dokonce i bez dozoru, ale samozřejmě, že je lepší hrát si spolu s pejskem, protože tím posílíte vzájemné vztahy. Rozhodně se tento hlavolam doporučuje spíše pro zkušenější pejsky. V praxi se jedná o několikavrstvý stojánek na pamlsky, který je na otočné hřídelce a pejsek musí mazaným způsobem získat pamlsek různým natočením horních vrstev.

Dentální hračky s náplní

Zdroj fotografie: Shutterstock

Dentální hračky s náplní jsou o něco více propracovanou verzí Classic Kong a pracují na stejném principu. Dovnitř umístíte pamlsek a pejsek ho musí dostat ven. Jedná se o úkol pro skutečně zkušené jedince. Výhodou této hračky je, že pejskovi čistí zuby a funguje tak i jako dentální pomůcka.

Kong Wobbler

Zdroj fotografie: Shutterstock

Kong Wobbler je hračka velmi podobná obyčejné káče. Její hlavní výhodou je fakt, že jí naplníte granulemi a můžete nechat pejska i bez dohledu. Navíc je vhodná i pro méně zkušené pejsky či začátečníky. Je to zkrátka jedna z těch hraček, kterou můžete pejskovi hodit, když si potřebujete na home-officu dodělat nějakou práci.

Čmuchací kobereček

Zdroj fotografie: Shutterstock

Čmuchací kobereček je v podstatě kousek klasického koberečku, který má dlouhé chlupy. Postup je jednoduchý – ukážete pejskovi kobereček a následně i to, jak dáváte pamlsky hluboko do koberce. Pejsek pak čmuchá a snaží se je všechny najít. Jde sice o hlavolam, ale také o skvělý způsob, jak pejska uklidnit a dopřát mu relax. Navíc napomáhá k sebekontrole a výchově domácích mazlíčků.

Ručně vyráběné hlavolamy

Nesmíme také zapomenout zmínit ručně vyráběné hlavolamy, které můžete svému mazlíčkovi připravit vy sami. Zde se fantazii meze nekladou a výhodou je, že se většinou jedná o odpadky, jako jsou kartony na vejce nebo láhev. Nevýhodou je fakt, že výroba domácích hlavolamů může být i časově náročná. Ve finále tak můžete vyrábět hlavolam dvě hodiny a pejsek to roztrhá za dvacet minut.

Jednou z nejlevnějších hádanek pro vašeho mazlíčka může být klasická hra na skořápky. Vezměte pamlček a ukryjte ho pod jednu ze tří pokliček (použít můžete třeba hrnečky nebo plastové kelímky). Pokličky pak zamíchejte ručně a bavte se nad tím, jak se váš mazlíček pokouší trefit do té správné. Můžete ho i škádlit tím, že mu pamlsek sníte, když ho nenajde. 

Tagy: 
Zdroje: 

Fotografie: Shutterstock

Diskuse ke článku Nejlepší hlavolamy pro psy: Zaměstnejte jeho hlavu těmito 9 logickými hračkami

Úterý, 13 Prosinec 2022 - 12:23 | Artael | Upřímně, to je trend, který mě kaká. Často hledám...
Úterý, 13 Prosinec 2022 - 11:36 | Murphy | myslim ze redakce je rada ze jeste nekdo cte...
Pondělí, 12 Prosinec 2022 - 15:49 | Derryk | Bohužel ty články jsou tak mizerné kvality, že...
Pondělí, 12 Prosinec 2022 - 06:50 | ajne | Čtenost retro záležitostí je poměrně slušná, mohu...
Neděle, 11 Prosinec 2022 - 09:12 | Murphy | vsechno se bude tocit kolem financi... pokud na...
Sobota, 10 Prosinec 2022 - 16:31 | Derryk | FOX25: " CDR se klidně mohl věnovat třeba...
Sobota, 10 Prosinec 2022 - 16:31 | Derryk | FOX25: " CDR se klidně mohl věnovat třeba...
Sobota, 10 Prosinec 2022 - 10:52 | LipcaCZ | Francescův hlavní problém je v tom, že se snaží...
Sobota, 10 Prosinec 2022 - 05:10 | Fox 25 | To že je to mimo obvyklé téma mě osobně nevadí, i...
Pátek, 9 Prosinec 2022 - 20:57 | Artael | Tak z těch, co pravidelně přispívali do diskuzí,...

Zobrazit diskusi