CDR.cz - Vybráno z IT

Nová žaloba na Zuckerberga: Meta neřeší obchodování s lidmi a zneužívání dětí

Zdroj: Shutterstock

Stovky rodin žalují Metu kvůli závislosti dětí na Facebooku a Instagramu. V nové žalobě přitom obviňují Marka Zuckerberga a další vedoucí pracovníky, že nedostatečně řeší obchodování s lidmi a sexuální vykořisťování dětí na sociálních sítích. Jak to bude s Metou a ochranou dětí na internetu do budoucna?

V pondělní stížnosti, kterou podaly některé penzijní a investiční fondy vlastnící akcie Mety, se píše, že vedení a představenstvo této společnosti selhalo v ochraně zájmů akcionářů a společnosti jako celku tím, že se nijak nezaobíralo systémovými důkazy trestné činnosti. Dle jejich názoru vedení společnosti dostatečně nevysvětlilo, jakým způsobem se snaží tento problém řešit, což podle autorů stížnosti vede k jedinému logickému závěru - že představenstvo vědomě umožňovalo platformám společnosti Meta podporovat a usnadňovat obchodování s lidmi a sexem

V úterním prohlášení Mety však bylo uvedeno, že společnost jednoznačně zakazuje jakékoliv zneužívání lidí a sexuální vykořisťování dětí. Domnívá se tudíž, že usiluje o úplný opak než to, z čeho je obviňována: "Zneužívání lidí a sexuální vykořisťování dětí jednoznačně zakazujeme. [...] Tvrzení v této žalobě zkreslují naše úsilí v boji proti tomuto typu činnosti. Snažíme se tomu ze všech sil zabránit."

Zdroj: Shutterstock

Mark Zuckerberg, miliardář a šéf společnosti Meta, kdysi prohlásil, že zneužívání dětí je jednou z nejzávažnějších hrozeb, na které se zaměřuje. Nicméně, jeho společnost Meta, která sídlí v kalifornském Menlo Parku, čelí stálým obviněním, že její platformy slouží jako útočiště pro sexuální predátory.

V červnu 2021 rozhodl texaský Nejvyšší soud, že tři lidé, kteří se prostřednictvím Facebooku stali obětí sexuálního zneužívání, mohou podat žalobu proti společnosti s tvrzením, že Facebook není žádná výjimka, neboť není imunní vůči odpovědnosti za obchodování s lidmi. Žaloby podaly také některé školní obvody úplně ze stejného důvodu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nová žaloba na Zuckerberga: Meta neřeší obchodování s lidmi a zneužívání dětí

Čtvrtek, 23 Březen 2023 - 13:47 | sumix | Aniž bych se jakkoliv zastával FB (který je podle...
Čtvrtek, 23 Březen 2023 - 09:39 | Gaunter | Vivat Interstate 60 :)
Středa, 22 Březen 2023 - 17:02 | melkor | To oni neřeší. Prostě zažalují někoho, za něco,...
Středa, 22 Březen 2023 - 16:57 | jk3 | A jak to chtějí řešit? Jediným řešením je...

Zobrazit diskusi