CDR.cz - Vybráno z IT

Přezutí pneumatik není raketová věda. Zvládne ho každý!

PR článek
Přezouvat pneumatiky nás nejspíš všechny učili v autoškole, i když pravděpodobně jen teoreticky. Pro mnohé je tak komfortnější odvézt auto na přezutí do pneuservisu. Co když je ale dlouhá čekací doba nebo vám přijde cena příliš vysoká?

Prostě to udělejte sami. Po čase už budete mít celý postup v malíku a nebudete odkázáni na kapacitu pneuservisů a ochotu jejich zaměstnanců.

Alfou a omegou je vyhovující náčiní

Co si budeme povídat, holýma rukama pneumatiky nepřezujeme. Kvalitní práci můžete v tomto případě odvést jen tehdy, máte-li k dispozici spolehlivé náčiní. Díky tomu se během výměny „nezrušíte“ tak, jako byste strávili tři dny v kuse v posilovně.

Jak na to, aby bylo za chvíli hotovo?

Postup výměny je docela jednoduchý. Následujte tyto kroky:

  • Ještě když máte auto na zemi, povolte šrouby. Stačí třeba o půl závitu.
  • Zajistěte auto proti pohybu. Zařaďte jedničku a zatáhněte ruční brzdu. Pro jistotu můžete podložit kola klíny.
  • Najděte na autě místo, které výrobce označil jako to, kde se auto může zvedat. Na tomto místě vsuňte pod auto hever a zdvihněte vůz tak, aby se pneumatika, kterou se chystáte měnit, nedotýkala země.
  • Povolte šrouby. Takřka bez práce to půjde s rázovým utahovákem (na výběr jsou pneumatické, elektrické a aku).
  • Sundejte povolené kolo, nasaďte jiné a postupně křížem utahujte šrouby. Ideální je na to momentový klíč, se kterým dosáhnete bezpečného výsledku. Dotáhněte je ještě, až spustíte auto znovu na zem.
  • Opakujte postup u zbývajících kol.

Skladujte chytře, vyplatí se to!

Pneumatiky si zaslouží odpočívat v dobrých podmínkách, aby vám další sezónu zase bezchybně sloužily. Nejjednodušším způsobem, jak je uchránit například před nánosy nečistot, je pořídit obaly na pneumatiky. Každou z nich do obalu zabalíte během chvilky.

Aby vám pneumatiky, které právě nepoužíváte, nezabíraly spoustu místa v garáži nebo na jiném místě, kde se je chystáte skladovat, pořiďte si závěsný držák na pneumatiky. Stačí ho připevnit na zeď, nezabere vám místo na zemi. Důležité je pak jen pneumatiky čas od času pootočit, aby se na nich nevytvářely nerovnoměrné otlaky. 

Není to složité, stačí jen osvojit si jednotlivé kroky a vědět, jak si co nejvíc usnadnit práci.