CDR.cz - Vybráno z IT

Protéza ruky po vzoru Star Wars je napojena na nervovou soustavu, přenáší hmat

Gregory Clark, profesor z University of Utah, dokázal se svým týmem vyvinout protetickou ruku, která je napojen na nervovou soustavu člověka a přenáší citové vjemy.

Tým vedený profesorem biomedicínského inženýrství University of Utah, Gregorym Clarkem, vyvinul nový revoluční typ protetické náhrady ruky, kterou pojmenoval „LUKE Arm“ po vzoru robotické ruky Luka Skywalkera z Hvězdných válek: Impérium vrací úder. To, čím se ruka Luka Skywalkera vyznačovala, byla schopnost cítit, resp. napodobit způsob, jakým běžná lidská ruka vnímá objekty a zasílá vhodné signály do mozku. 

Navíc umožní svému nositeli zdvihnout ruku až nad hlavu, a to díky soustavě deseti speciálních kloubů. Prozatím jsou pro výrobu této roku používány kovové motorky potažené silikonovou imitací lidské kůže. Celá protéza je pak připojena k externí baterii i k počítači.

Ruka má efektivní a přitom flexibilní ovládací systém, který umožňuje vykonávat přirozené pohyby. Za tuto výjimečnost vděčí ruka speciální technologii, která dokáže pomocí 100 mikroelektrod napojených na nervy zachytit signály přicházející ze zbývajících nervů v paži a převést je na digitální signál, který pak řídí, co má ruka udělat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Protéza ruky po vzoru Star Wars je napojena na nervovou soustavu, přenáší hmat

Pondělí, 12 Srpen 2019 - 14:05 | maruširi | Praktičtější než ruka, co přenáší hmat, by byla...
Pátek, 9 Srpen 2019 - 13:07 | Vendelín Kryšpín | Prenos toho co ruka citi uz je hodne high tech....

Zobrazit diskusi