CDR.cz - Vybráno z IT

První let aneb další milník nového amerického stealth bombardéru B-21 Raider

B 21
Blíží se doba, kdy americké letectvo získá nové víceúčelové strategické bombardéry B-21 Raider. Svým vzhledem se sice trochu podobají letounům B-2, ale po technologické stránce mají dalece převyšovat možnosti starších bombardérů B-2.

Podle amerického letectva došlo minulý rok v prosinci v programu B-21 Raider k důležitému milníku, kdy projekt bombardéru B-21 prošel vývojovou fází Critical Design Review (CDR) neboli kritickým posouzením návrhu. Nyní tak může projekt B-21 postoupit do sestavovací, integrační a testovací fáze.

Americké letectvo sice neoznámilo, kdy můžeme očekávat první let prototypu, ale poodhalilo, že B-21 Raider dosáhne počáteční operační schopnosti v polovině roku 2020. Posun od počáteční operační schopnosti k plné operační schopnosti pak u letounů trvá zhruba dva roky.

Nový americký bombardér B-21 má vynikat pokročilými stealth vlastnostmi, se kterými by měl být prakticky neviditelný pro ruské PVO systémy jako S-400, S-500 apod. Nový bombardér je konstruován s ohledem na digitální bojiště a síťově orientované operace, přičemž by měl být do budoucna snadno rozšířitelný o nové technologie v oblasti elektronických systémů. Bombardér B-21 může pilotovat pilot v kokpitu, přičemž letoun může být řízen i dálkově ze základny.

Bombardéry B-21 budou schopny zasazovat jak konvenční, tak i jaderné údery. V případě jaderných úderů má využívat budoucí pokročilé střely s plochou dráhou letu LRSO s hlavicí W80-4 (max. 150 kt TNT), které mají být schopny překonat pokročilou vícevrstvou PVO. LRSO střely mají využívat v budoucnosti i bombardéry B-52. V případě jaderných úderů pak tyto stroje v budoucnosti doplní stealth stíhačky F-35, schopné nést hluboko do země pronikající jaderné pumy B61 mod 11 (max. 340 kt TNT). Ve svém arzenálu si pak americké letectvo ještě nadále ponechá i aktuálně nejsilnější jaderné bomby B-83 (max. 1,2 Mt TNT).

Nový stealth strategický bombardér B-21 má za cíl nahradit starší nadzvukové bombardéry B-1B Lancer (v současnosti 62 letounů v provozu) a dále stealth bombardéry B-2 Spirit (v současnosti 20 letounů v provozu). Americké letectvo přitom předpokládá, že získá minimálně 100 nových bombardérů B-21 Raider.

V současnosti americké letectvo společně s výše zmíněnými 82 bombardéry provozuje ještě dalších 77 strategických proudových podzvukových bombardérů B-52H Stratofortress. Tj. Celkově 159 bombardérů. Minimálně do roku 2040 si hodlá americké letectvo ponechat bombardéry B-52 (což jsou zdaleka nejstarší stroje, první stroje v aktivní službě u letectva od roku 1955).

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První let aneb další milník nového amerického stealth bombardéru B-21 Raider

Pondělí, 15 Duben 2019 - 17:46 | tomas-marny_1_2_3_4 | nejsem odpůrce ale některé věci co usa dělá se mi...

Zobrazit diskusi