CDR.cz - Vybráno z IT

Sony představilo nový ovladač DualSense pro PlayStation 5

Už pár týdnů si hráči stěžují, že zatímco nadcházející Xbox Series X ke specifikacím odhalil i svůj vzhled, Sony ještě svou novou konzoli v plné parádě neukázalo. Namísto toho se však rozhodli odhalit nový ovladač k PlayStationu 5 s názvem DualSense.

Hideaki Nishino včera na blogu PlayStation vydal podrobný rozbor nového ovladače s představením nových funkcí a hlavně ukázal i jak bude nový ovladač vypadat. Po dlouhém rozjímání se rozhodli zachovat co nejvíce oblíbených funkcí z předchozího modelu, ale přitom inovovat, kde se dá.

Kulatějším tvarem tedy nyní více připomíná ten xboxový, klasické rozložení páček a tlačítek však zůstalo zachováno. Ztratilo se bohužel barevné označení klasických tlačítek s tvary na pravé straně, a namísto klasické černé se nyní rozhodli pro dvoubarevnou základní variantu. Díky dvoubarevnému schématu ale nyní vypadá mnohem více moderněji. Světelný panel, který byl původně na zadní straně se nyní přesunul pod rozšířený touchpad.

Zdroj: Oficiální

Nejvíce propagovanou novou funkcionalitou zůstává dříve zmiňovaná haptická zpětná vazba, která umožní silněji pocítit cokoliv, co se ve hře zrovna děje. Za zmínku stojí i adaptivní tlačítka L2 a R2, díky nimž bude možné například pocítit napětí při natahování luku či protáčení kol při brázdění zatáček v závodních hrách.

Nahrazení se dočkalo i tlačítko Share, jež se poprvé objevilo právě u předchozího DualShocku. Namísto něj se však objevilo tlačítko Create propojující funkce bývalého Share s naprosto novými funkcemi, o nichž se ale více dozvíme až v příštích měsících.

Nečekanou novinkou je integrace zabudovaného mikrofonu. Pro chatování v multiplayerových hrách nyní tak vůbec není potřeba koupě žádného headsetu, postačí pouze samotný ovladač.

Konkrétní specifikace obsažené baterie zatím neznáme, avšak dle fotek je alespoň zřejmé, že se konečně v tomto modelu dočkáme nabíjení přes USB-C. Všemi těmito změnami se Sony pokusilo vytovřit čistší, modernější a hlavně pohodlnější ovladač, který dobře padne do různě velkých rukou hráčů. Jak moc se jim to povedlo se dozvíme již letos v zimě.

Tagy: 

Diskuse ke článku Sony představilo nový ovladač DualSense pro PlayStation 5

Úterý, 14 Duben 2020 - 10:14 | domo | Písal som na 2. fotke v článku (nie na tej...
Úterý, 14 Duben 2020 - 05:47 | pegast | Kde tam ty vidis farebne tlacitka na PS5 ovladaci...
Čtvrtek, 9 Duben 2020 - 08:54 | domo | Píšete že je dvojfarebný a tlačítka napravo nie...
Středa, 8 Duben 2020 - 17:48 | RedMaX | Pouzivam na PC gamepad pro XBox One S. Rozmisteni...

Zobrazit diskusi