CDR.cz - Vybráno z IT

Robotí pes Spot se stal plnohodnotným členem policejního sboru v Massachusetts

Robot od společnosti Boston Dynamics, Spot, byl oficiálně přijat do policejních řad a podle všeho již zažil i dvě ostré akce. Do budoucna se uvažuje o jeho vyzbrojení.

O různě širokém využití víceúčelového robota Spot od společnosti Boston Dynamics se spekuluje již od samého počátku. Od dubna tohoto roku nicméně Massachusettská policie stačila rozšířila své řady právě o tohoto robota. I když samotná policie odmítá k tomuto faktu vydat jakékoliv prohlášení, je potvrzeno, že Spot byl již nasazen do nejméně dvou akcí.

Bohužel není znám ani druh akce, ani zda byl Spot ovládán lidským dispečerem či zda pracoval v autonomním režimu. Mezi odborníky se říká, že tento kontrakt byl uzavřen spíše na základě mezilidských vazeb než výborného marketingového oddělení. Policie hodlá využít Spota s největší pravděpodobností v ostrých akcích, kde dochází k přímému ohrožení života.

Generální ředitel společnosti Boston Dynamics komentoval celou situaci tím, že podle jeho názoru si určitá část veřejnosti myslí, že v budoucnu budou tito roboti a humanoidi ohrožovat svobodné občany na zdraví. Tomuto předsudku chce předcházet, a proto záměrně pracuje u policie Spot – robot ve tvaru psa nevzbuzuje takový strach jako robot ve tvaru člověka.

Generální ředitel, Raibert, se dále domnívá, že to, co vyvolává u lidí špatné a nežádoucí chování je způsobeno emocemi, osobností a egem. Avšak roboti žádnou z těchto vlastností nedisponují, proto není důvod se obávat budoucího vývoje autonomních robotů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Robotí pes Spot se stal plnohodnotným členem policejního sboru v Massachusetts

Středa, 27 Listopad 2019 - 23:18 | DRK | Fajn tak jsme viděli že umí otevřít odemčené...
Středa, 27 Listopad 2019 - 12:26 | Kert | Tak jestli bude užitečný jako ten v LA, můžeme...

Zobrazit diskusi