CDR.cz - Vybráno z IT

Ruská armáda může využívat k úderům na konvoje roj o stovce kamikaze dronů

Ruští akademici a letečtí inženýři představili na bezpečnostní výstavě Interpolitex 2019 docela děsivou vizi budoucího válčení, kdy roj o stovce kamikaze dronů může způsobit velké ztráty zásobovacím vojenským konvojům.

Ruská armáda má s útoky dronů už určité zkušenosti. V Sýrii musela loni ruská protiletadlová obrana zasahovat proti 13 dronům. Tyto drony vypustili neznámí ozbrojenci, a použili je k útoku na ruské vojenské základny Tartús a Hmímím.

Letos představili na říjnové bezpečnostní výstavě Interpolitex 2019 ruští akademici z Žukovského vojenské letecké inženýrské akademie (dnes známé jako Vojenské učebně-vědecké středisko vojenského letectva) a letečtí inženýři z Kronshtadt Group (se sídlem v Petrohradě) a Autonomous Aerospace Systems – GeoService (se sídlem v Krasnojarsku) koncepci s názvem Flock-93, která nastiňuje jaké bezpilotní letouny bude v budoucnosti využívat ruská armáda.

V koncepci Flock-93 je zmíněno, že ruské ozbrojené síly budou v budoucnosti využívat roje dronů, z nichž každý bude čítat minimálně 100 bezpilotních letounů. Má se jednat o kamikaze drony, samokřídlo spadající do VTOL koncepce (s kolmým startem). Každý takovýto dron bude mít na palubě kolem 2,5 kg výbušniny a bude schopen koordinovat své útoky v roji.

Kalašnikov už vyvíjí kamikaze drony, jeho sebevražedné drony dosahují rychlosti 130 km/h a nesou 3 kg výbušniny, koncepce Flock-93 tyto drony konkrétně nezmiňuje

Drony by neměly být napadnutelné různými rušičkami, protože poletí po předem naprogramované trase, mohou pracovat v autonomním režimu (tedy nemusí být řízeny lidskými operátory na dálku) a budou samostatně koordinovat údery na cíle.

Kolmý start u nevojenského dronu

Ruská armáda by mohla tyto drony využít k ničení nepřátelských konvojů. Ať už to budou pick-upy s kulomety a teroristy nebo třeba vojenské zásobovací konvoje regulérních armád sestávající z lehkých obrněných vozidel a kamiónů. Kamikaze drony by připravovaly ke startu přímo ruské pěchotní jednotky.

Zatím se jedná jen o koncepci a není jasné v jakém časovém horizontu by ruská armáda mohla tyto autonomní drony získat.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ruská armáda může využívat k úderům na konvoje roj o stovce kamikaze dronů

Sobota, 9 Listopad 2019 - 08:37 | jupiii | Ty si to prve video ani nevidel. Podla odhadu ten...
Pátek, 8 Listopad 2019 - 18:21 | Jack FX | Abyste se nedivil. On ten rychlopalnej kulomet má...
Pátek, 8 Listopad 2019 - 17:15 | totojane | hm to bych chtěl vidět :) zaprvé bude to dost...
Pátek, 8 Listopad 2019 - 14:35 | ondra1 | Jenže raketa nebo granát letí rychlostí několika...
Pátek, 8 Listopad 2019 - 14:20 | totojane | to se pleteš pokud jich zautočí 100 tak neni...
Pátek, 8 Listopad 2019 - 12:55 | ondra1 | Pokud mají plánu s tím napadat nějaké konvoje...

Zobrazit diskusi