CDR.cz - Vybráno z IT

Ruská společnost Kalašnikov představila kamikaze dron KYB-UAV

Zbrojařský koncern Kalašnikov, který se proslavil jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších útočných pušek AK-47 nyní vyvinul útočné drony, které narazí do cílů a následně explodují. Půjde o kamikaze dron, který má hladce překonat protivzdušnou obranu.

Ruská společnost Kalašnikov letos představila na Mezinárodním veletrhu obranné techniky IDEX, který se konal v Abu Dhabi (Spojené arabské emiráty) kamikaze dron s označením KYB-UAV. Má jít o vysoce přesnou útočnou zbraň, která ponese 3 kilogramy výbušnin.

Sebevražedný dron má dosahovat rychlosti v rozmezí 80 až 130 km/h, přičemž doba letu je udávána maximálně 30 minut. Dron má rozměry 1210x950x165 mm a mezi jeho přednosti má patřit obtížná detekce radarovými systémy protivníka a jak můžete vidět na videu, tak v terminální fázi letu útočí kolmo střemhlav na cíl.

KYB-UAV je určen k ničení pozemních cílů a navedení na cíl se děje skrze družicový polohový systém (zřejmě GLONASS) nebo je dron naveden na cíl pomocí vizuálního obrazu cíle, kdy je fotka cíle nahrána do paměti dronu a ten pak porovnává reálný obraz cíle na bojišti s fotkou v paměti. To se hodí např. při útoku na obrněná vozidla.

Kalašnikov se neustále podílí na modernizaci ruské armády. Před několika lety např. představil nové pušky AK-12 a AK-15 pro ruské vojáky. Dále ostřelovací pušku Chukavin, která nahradí SVD Dragunov a nějaký ten rok se věnuje i vývoji robotických bojových pozemních platforem. Zmiňme např. robotické bojové vozidlo Uran-9 nebo bojového mecha Igorka.

KYB-UAV byl podle koncernu Kalašnikov už úspěšně otestován a nyní je připraven k použití.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ruská společnost Kalašnikov představila kamikaze dron KYB-UAV

Žádné komentáře.