CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko dodalo moderní protiletadlové baterie S-300 PMU-2 Favorit do Sýrie

Rusko mělo v minulých dnech dokončit dodávku moderních protiletadlových raketových komplexů S-300 do Sýrie. Celkem měly být do Sýrie dodány 3 protiletadlové prapory S-300 PMU-2 Favorit. Rusové je nebudou obsluhovat.

Před dvěma týdny jsme vás v krátkosti informovali, že Rusko dodá moderní protiletadlové baterie S-300 do Sýrie. Jde o ruskou reakci na sestřel špionážního letounu IL-20, kdy ruská generalita dává plnou odpovědnost za sestřel svého letounu Izraeli, kdežto Izrael toto kategoricky odmítá a namítá, že vinna je především syrská armáda, která ruský letoun sestřelila.

Rusko už reagovalo a posílilo v Sýrii syrskou protiletadlovou obranu systémy S-300 PMU-2 Favorit, které Sýrii darovalo. Celkově měly být do Sýrie převezeny 3 protiletadlové prapory S-300. V řeči čísel to je celkem 24 odpalovacích zařízení. Jeden prapor tvoří 8 odpalovacích zařízení neboli 2 protiletadlové baterie. Všechny tři prapory pak dohromady tvoří jeden pluk S-300 PMU-2.

Oproti starší verzi S-300 PMU-1 může novější verze PMU-2 střílet moderní rakety 48N6E2, což jsou i základní rakety z nejmodernějšího ruského PVO S-400 Triumf. Střely 48N6E2 mají tříštivou-trhavou bojovou hlavici s polo aktivním radarovým samo naváděcím systémem. Střela disponuje výbornými manévrovacími schopnostmi a je schopna ničit balistické rakety až do rychlosti Mach 9. Dále může ničit letouny nebo drony protivníka. Dolet střely je až 200 km. Otázka teď je, jestli Rusové Syřanům tyto moderní střely skutečně dali nebo dají. S-300 PMU-2 může střílet i starší střely 48N6E, které mají horší parametry než 48N6E2.

Každý prapor S-300 má v Sýrii získat 100 střel. Celkově tedy budou alespoň v počáteční výukové fázi disponovat Syřané celkem 300 střelami. Izrael už v minulosti deklaroval, že syrské PVO S-300 zničí. Hrozilo tak to, že teoreticky mohli umírat při izraelském bombardování Sýrie ruští poradci, kteří obsluhovali syrské S-300. To se zdá se nestane.

Protiletadlové komplexy S-300 PMU2 Favorit má totiž i Írán. A podle izraelského serveru Debka budou zatím obsluhovat syrské baterie S-300 specialisté z Íránu, kteří už jsou na těchto PVO systémech ruskými vojáky proškoleni. Mají je obsluhovat do té doby, než bude syrský personál plně proškolen v používání S-300.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusko dodalo moderní protiletadlové baterie S-300 PMU-2 Favorit do Sýrie

Žádné komentáře.