CDR.cz - Vybráno z IT

Ruští hackeři připravují nový kybernetický útok proti Ukrajině: Ubrání se mu?

Zdroj: Shutterstock

Podle výzkumné zprávy společnosti Microsoft se ruští hackeři chystají na další kybernetické útoky proti Ukrajině. Cílem budou s největší pravděpodobností organizace zodpovědné za ukrajinské zásobovací linky, a mohly by být ohroženy ransomwarem.

Společnost Microsoft oznámila, že od ledna 2023 zaznamenala zvýšenou ruskou aktivitu v oblasti kybernetických hrozeb, zaměřenou na shromažďování informací o civilních a vojenských prostředcích Ukrajiny a jejích partnerů. Západní bezpečnostní představitelé varují před současným zaváděním nových ruských jednotek na bojiště na východě Ukrajiny. Experti tvrdí, že tato kombinace fyzických vojenských operací s kybernetickými technikami odráží dřívější ruské aktivity.

Zástupkyně ředitele Iniciativy kybernetické politiky Atlantické rady, Emma Schroederová, naopak tvrdí, že směsice fyzických a kybernetických útoků není žádným překvapením. Tyto útoky mají prostý cíl - narušit a znemožnit obráncům koordinovat s využitím kybernetických technologií.

Zdroj: Shutterstock

Běžně to funguje tak, že hackeři využívají útok ransomwarem k tomu, aby pronikli do organizace, zašifrovali data a následně požadovali výkupné za obnovení přístupu. Historicky se však ransomware používal také jako zástěrka pro mnohem škodlivější kybernetické aktivity, například pro ničení dat pomocí tzv. wiperů.

Podle společnosti Microsoft bylo od ledna 2022 zaznamenáno nejméně devět různých typů těchto wiperů a dvě varianty ransomwaru, které byly použity proti více než 100 ukrajinským organizacím. To je velmi znepokojující zpráva, která ukazuje na rostoucí kybernetickou hrozbu pro Ukrajinu a její partnery.

Zpráva uvádí, že s nárůstem skrytějších kybernetických operací Ruska se také zvyšuje hrozba pro organizace v zemích, které Ukrajinu podporují. Podle Clintona Wattse, generálního ředitele Centra pro analýzu digitálních hrozeb (pro Microsoft), se ruští aktéři snaží získat přístup k vládním a komerčním organizacím v Americe a Evropě, zejména v zemích sousedících s Ukrajinou. 

Zdroje: 

yahoo.com
reuters.com

Diskuse ke článku Ruští hackeři připravují nový kybernetický útok proti Ukrajině: Ubrání se mu?

Úterý, 21 Březen 2023 - 11:30 | DRK | Já měl za to že na většině inkriminovaných území...

Zobrazit diskusi